Będziemy debiutować kulinarnie. Na pierwszy ogień błyskawicznie zupa, przy której nic wielkiego czynić nie trzeba, a która potrafi rozgrzać i nasycić w czasie deszczowej wiosny. Przepis na zupę krem z marchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru - bez żadnego smażenia i dla zabieganych!
ZUPA POMARAŃCZOWA
Krem z marchewki, pomarańczy, jabłka i imbiru
Przepis na 3-4 porcje
Potrzebujemy:
4-5 średniej wielkości marchewek
1 pomarańcza
1 jabłko
3-4 cm imbiru
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka miodu
0,5 łyżeczki mielonego chilli
1-1,5 l wody (w zależności od gęstości kremu)
Sól i pieprz wg uznania
- W pierwszej kolejności obieramy marchewkę, jabłko, imbir i pomarańcze. Marchewkę kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka, zalewając całość wodą. Tak samo robimy z jabłkiem i imbirem.
- Z pomarańczą możemy postąpić identycznie, pamiętając, aby wcześniej wyciągnąć z niej pestki. Drugim sposobem jest wyciśnięcie soku i dodaniu go po zmiksowaniu całości.
- Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa i owoce. Gotujemy, aż marchewka dostatecznie zmięknie, 25-30 minut powinno w zupełności wystarczyć.
- Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest dla Was za gęsty dodajmy stopniowo wodę i gotujemy jeszcze przez chwilę.
- Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem, sezamem i migdałami.
- Jeśli chcemy zneutralizować moc chilli i imbiru, możemy dodać wegańską śmietankę.
Teraz pozostaje nam tylko szybkie zjedzenie zupki, aby poczuć jej ostrą moc i słodkość. Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz