Poprzednio zaproponowaliśmy 5 pomysłów na szybkie wegańskie śniadanie. Dzisiaj kolejne zestawienie 5 szybkich wegańskich dań. Tym razem podpowiadamy, co można zjeść na obiad, żeby się przy tym nie urobić i nie spędzić pół dnia przy garach. Sprawdźcie sami! :)
1. Warzywa z ryżem
Nie ma nic prostszego od ugotowania ryżu (można użyć też makaronu czy ziemniaków - polecam zwłaszcza te pieczone w piekarniku) i podania go razem z warzywami. Ja w chwilach kryzysowych robię z tego danie jednogarnkowe i wrzucam ryż i warzywa razem, przyprawiam i właściwie czekam aż się samo zrobi:) Najprostszą opcją jest użycie gotowej mieszanki warzyw mrożonych, ale wiadomo, że kiedy mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw lepiej korzystać z nich, choć wtedy trzeba poświęcić kilka dodatkowych chwil na ich umycie, obranie i pokrojenie. Całe danie można posypać prażonymi migdałami, sezamem czy słonecznikiem.
Zaś nieco inną wersją ryżowo-warzywną jest np. curry, do którego przepis pojawił się na naszym blogu.
2. Zupa warzywna "z tego co masz pod ręką"
Uwielbiam zupy, bo są stosunkowo lekkim obiadem, ale też sycącym. Kiedy nie mam pomysłu na żadną konkretną zupę zazwyczaj chwytam to, co mam w domu i robię zupkę warzywną. Dodaję różne warzywa, które akurat mam (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, mieszanki warzyw mrożonych np. kalafiorowo-brokułowe, bądź te z serii "na patelnię" - w zależności co posiadam), dodaję do smaku rozgnieciony czosnek, podsmażoną na palniku cebulkę, koperek, pietruszkę, ulubione przyprawy i już! Czasami dla większej sytości dodaję do niej trochę soczewicy, ryżu, ciecierzycy czy komosy ryżowej. Zupka się gotuje, a my możemy zająć się w tym czasie czymś innym. Równie szybko można wykonać inne zupy, jednak tam potrzebujemy już konkretnych składników, ale polecam także zupę pomarańczową czy sezonową zupę-krem ze szparagów.
3. Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami
Kolejną błyskawiczną opcją jest połączenie makaronu z suszonymi pomidorami, oliwkami i tofu (chociaż bez tofu również dobrze smakuje). Całość zajmuje naprawdę mało czasu, a efekt jest zaskakująco smaczny i syty! Dokładny przepis na makaron z suszonymi pomidorami znajdziecie pod tym linkiem.
4. Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym (wg przepisu Jadłonomii)
Przepis ten pochodzi z książki, nie znalazłam go na blogu Marty Dymek, jednak jest bardzo prosty i bardzo szybki w przygotowaniu i wielokrotnie sprawdził się u nas jako obiadowy ratunek. Potrzebujemy 1 kg pomidorów (ja zazwyczaj używam 2 puszki pomidorów krojonych - bo szybciej), mleczko kokosowe w puszce (potrzebujemy ok. 100 ml), 1 marchewka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju (w przepisie jest jeszcze 5 cm wypestkowanej papryczki chilli, ale ja zazwyczaj robię bez, lub używam zmielonej). Dodatkowo pół szklanki ryżu (lub 1 torebka). Ryż gotujemy. Warzywa kroimy w kosteczkę i na oleju dusimy je w garnku przez kilka minut. Potem dodajemy pomidory, szczyptę soli i pół łyżeczki brązowego cukru i razem wszystko gotujemy ok. 15 minut. Następnie dolewamy bulion warzywny i mleczko kokosowe. Całość miksujemy blenderem na gładką masę, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Zupka jest naprawdę bardzo sycąca i przede wszystkim smaczna!
5. Burger, czyli wegański fast food w wersji slow
Żeby nieco urozmaicić swoje posiłki obiadowe śmiało polecam wypróbowanie burgerów własnej roboty. Wiadomo, że szybciej i wygodniej jest kupić gotowe, ale te przygotowane w domu smakują równie dobrze i wcale nie zajmują aż tyle czasu :) Na blogu pojawiły się dwa przepisy na burgery, zapewne będzie więcej, świetne przepisy znajdziecie też właśnie na blogu Jadłonomii czy w innych zakątkach internetu. Tymczasem polecamy nasze opcje burgerkowe: burgera ziemniaczanego z komosą ryżową, bóbgera, czyli burgera z bobem, przepysznego soczeburgera z brokułami czy zdrowego i smacznego burak-burgera. Enjoy! :)
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz