Dzisiaj śniadaniowy fast food, ale w wersji slow, czyli 5 szybkich wegańskich pomysłów na śniadanie. Jak wiadomo z rana większość osób nie ma zbyt wiele czasu na siedzenie godzinę w kuchni i pichcenie, dlatego właśnie powstał ten post, który miejmy nadzieję, wniesie trochę świeżości i nowych rozwiązań w śniadaniowy czas.
1. Owoce lub owocowy szejk
Najprostszą opcją na śniadanie jest zjedzenie owoców w najprostszej postaci, bądź ukręcenie z nich szejka - szejki są o tyle fajne, że ogromną dawkę energetyczną możemy zmieścić w 1-2 szklankach smoothie. A jak wiadomo, śniadanie ma nas naładować na dalsze działanie w ciągu dnia, więc musi być porządne. Przepisów jest co niemiara, wystarczy wrzucić te owoce, które mamy pod ręką, można też dodać trochę zieleniny i gotowe. Tutaj dostępna jest jedna z propozycji zielonego szejkowania.
2. Mleko roślinne z płatkami i owocami
Kolejnym rozwiązaniem jest zrobienie mlecznej zupki. Wykorzystać możemy dowolne mleko roślinne, które akurat mamy w domu. To samo tyczy się płatków - można użyć owsianych, ryżowych, jaglanych, gryczanych itp. Mleko możemy podgrzać lub nie, zalewamy płatki i czekamy aż nasiąkną mlekiem. Dodajemy znowu to, co akurat mamy, czyli orzechy różnej maści, słonecznik, migdały, suszone owoce, pokrojone świeże owoce itp. Można tez dodać kakao lub karob, jeśli chcemy mieć czekoladowy posmak. I gotowe! :)
3. Śniadaniowe Bananowe Pole
Ryż nadaje się nie tylko idealnie jako dodatek do obiadu, ale również jako główny składnik śniadania. Połączony z bananem, jabłkiem, cynamonem, orzechami i gorzką czekoladą tworzy idealne śniadanie z wielką dawką mocy :) Tutaj znajdziecie przepis na śniadaniowe Bananowe Pole.
4. Tofucznica
Zamiennikiem popularnej jajecznicy jest wegańska tofucznica. Jej głównym składnikiem jest tofu. Dodatki dobieramy indywidualnie - może to być cebulka, pieczarki, pomidor czy rukola - dowolność twórcza nie zna granic. Ten bardzo syty posiłek z pewnością zapewni nam sporo kalorii i energii do działania na najbliższy czas. Dokładny przepis na tofucznicę znajduje się w tym poście.
5. Kanapki różnej maści
Inną opcją są tradycyjnie znane wszystkim kanapeczki. Wybieramy dowolne smarowidło zrobione lub kupione np. wegański smalczyk, pasztet sojowy, hummus, pastę z soczewicy i pomidorów (przepis) - wolna amerykanka! Smarujemy bułkę/chleb/wafle ryżowe, dodajemy duuuużo warzyw i wcinamy!
Zobacz też - 7 pomysłów na wegańskie pasty na kanapki - KLIK
Życzymy smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz