Sezon na bób trwa, więc trzeba korzystać z tych dobrodziejstw! Dzisiaj prosty przepis na burgery vel. kotlety z wykorzystaniem bobu - BÓBGERY nadchodzą!
Bóbgery
Przepis na ok. 3-4 burgery
Potrzebujemy:
- ok. 10 dkg obranego ze skórki bobu
- pół szklanki nieugotowanego ryżu (u mnie jaśminowy)
- 1-2 ząbki czosnku
- ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego
- ok. 2 łyżki prażonego słonecznika
- 1 łyżka oliwy
- odrobina bazylii i ziół prowansalskich
- szczypta curry
- sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
1. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Potrzebną ilość obieramy ze skórki.
2. Ryż zalewamy szklanką wody i gotujemy. Dodajemy odrobinę kurkumy, aby miał żółtawy kolor. Gotujemy, aż wchłonie całą wodę. Czekamy aż ostygnie.
3. Czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy go na rozgrzaną oliwę i czekamy, aż się zarumieni.
4. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą. Dodajemy przyprawy - wedle uznania, jeżeli lubimy bardziej ostre, to więcej curry i pieprzu.
5. Z masy formujemy burgery i smażymy na patelni.
6.Otrzymany produkt możemy zaserwować jako burgery w bułce, bądź jako zwykły kotletowy obiad - jak kto lubi! :) Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz