widzet

sobota, 13 czerwca 2015

Sałatka z grillowanymi warzywami

http://www.bananowepole.pl/2015/06/saatka-z-grillowanymi-warzywami.html



Jak urozmaicić zwykłą sałatkę? Wystarczy dołożyć do niej warzywa z grilla i gotowe! Trzeba wykorzystać ciepłe dni i sezon grillowy na próbowanie nowych smaków :)



Sałatka z grillowanymi warzywami 

Potrzebujemy:
1 opakowanie mix sałat – czerwona batawska, roszponka, szpinak. 
2 czerwone cebule
2 średnie pomidory malinowe
1 cukinię 
1 awokado
1/2  cytryny
1/4 pomarańczy
Oliwę 
Zielona czubryca
Czosnek granulowany
Pieprz ziołowy
Sól i pieprz 

1. W pierwszej kolejności myjemy cukinię i kroimy ją w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie w misce mieszamy pokrojone warzywa z oliwą, czosnkiem i przyprawami. 

2. Później wrzucamy cukinię na grilla i smażymy krótko po obu stronach. Cebulę nakładamy na tacki i również podpiekamy. 

3. W międzyczasie myjemy sałatę i pomidory. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy, przyprawy, sok z wyciśniętej cytryny oraz pomarańczy.

4. Dodajemy grillowane warzywa oraz pokrojone w kosteczką awokado. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli sałatka wymaga jeszcze doprawienia do dodajmy odrobinę soli lub pieprzu. 

Tak przygotowana sałatka z grillowanymi warzywami będzie miała intensywny dymny posmak, a sałaty z sokami z cytryny i pomarańczy, zapewnią znakomite orzeźwienie. Doskonała przystawka do głównego dania lub danie główne, które znakomicie sprawdza się w upalne dni. Zróbcie sami podczas kolejnego gorąco weekendu! Życzymy smacznego :)

Sałatka z grillowanymi warzywami

Sałatka z grillowanymi warzywami

Maugo&Paszko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz