Jak urozmaicić zwykłą sałatkę? Wystarczy dołożyć do niej warzywa z grilla i gotowe! Trzeba wykorzystać ciepłe dni i sezon grillowy na próbowanie nowych smaków :)
Sałatka z grillowanymi warzywami
Potrzebujemy:
1 opakowanie mix sałat – czerwona batawska, roszponka, szpinak.
2 czerwone cebule
2 średnie pomidory malinowe
1 cukinię
1 awokado
1/2 cytryny
1/4 pomarańczy
Oliwę
Zielona czubryca
Czosnek granulowany
Pieprz ziołowy
Sól i pieprz
1. W pierwszej kolejności myjemy cukinię i kroimy ją w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Następnie w misce mieszamy pokrojone warzywa z oliwą, czosnkiem i przyprawami.
2. Później wrzucamy cukinię na grilla i smażymy krótko po obu stronach. Cebulę nakładamy na tacki i również podpiekamy.
3. W międzyczasie myjemy sałatę i pomidory. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidory kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oliwy, przyprawy, sok z wyciśniętej cytryny oraz pomarańczy.
4. Dodajemy grillowane warzywa oraz pokrojone w kosteczką awokado. Całość dokładnie mieszamy. Jeśli sałatka wymaga jeszcze doprawienia do dodajmy odrobinę soli lub pieprzu.
Tak przygotowana sałatka z grillowanymi warzywami będzie miała intensywny dymny posmak, a sałaty z sokami z cytryny i pomarańczy, zapewnią znakomite orzeźwienie. Doskonała przystawka do głównego dania lub danie główne, które znakomicie sprawdza się w upalne dni. Zróbcie sami podczas kolejnego gorąco weekendu! Życzymy smacznego :)
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz