Dzisiaj nasz pierwszy przepis na szybki, wegański i przepyszny obiad. Kluczem jest prostota, dlatego zachęcamy Was do przygotowania makaronu z suszonymi pomidorami, tofu, oliwkami doprawionymi świeżą bazylią i rukolą. Przyrządzanie tego obiadu zajmie Wam maksymalnie pół godzinki, a poczujecie trochę śródziemnomorskiego klimatu :)
Wegański makaron z suszonymi pomidorami i tofu
Przepis na 3-4 porcje
Potrzebujemy:
300 g wegańskiego makaronu (w przepisie użyto świderki, ale może być inny)
Słoiczek suszonych pomidorów 270 g (w przepisie użyty z olejem i pestkami dyni)
120 g tofu z ziołami (oczywiście można użyć zwykłe lub inne)
2 ząbki czosnku
100 g oliwek
Liście świeżej bazylii
Liście świeżej rukoli
Oliwa
Przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, tymianek, pieprz ziołowy
Sól i pieprz wg uznania
1. W pierwszej kolejności gotujemy makaron al dente, a po około 10 minutach odcedzamy go.
2. W czasie, gdy makaron się gotuje kroimy suszone pomidory w drobne paseczki, tofu w kostkę, oliwki w paski, a czosnek drobno siekamy. Tofu marynujemy według uznania - wybierz opcje dla siebie - jak zamarynować tofu.
3. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy lekko czosnek, a następnie dorzucamy tofu.
4. Gdy tofu lekko się zarumieni, dorzucamy smażone pomidory i pokrojone oliwki. Jeśli macie je w zalewie, dorzućcie ją także, a jeśli nie - dodajcie odrobinę oliwy.
5. Całość doprawiamy przyprawami i energicznie mieszamy wszystkie składniki.
6. Teraz mieszamy wszystko w garnku z makaronem i dodajemy garść świeżych liści bazylii i rukoli.
7. Jemy, a nawet pałaszujemy, bo to jest przepyszne, bardzo :) Szybko prosimy o dokładkę zanim Maugo zje całość sama :) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz