Jak zrobić szybki obiad, mając w domu resztki z poprzednich dni? Zmieszać wszystko, zblendować i uformować kotlety. Takie kotleciki można zrobić z wielu rzeczy, a nas akurat wersja taka a nie inna, bo akurat to było w lodówce:) Ale śmiało można kombinować z różnymi składnikami i przyprawami.
Wegańskie kotleciki
Przepis na 3-4 porcje
Potrzebujemy:
- 50 g (pół opakowania) kotletów sojowych
- pół puszki białej fasoli
- kilka suszonych pomidorów w oleju
- czubata łyżka płatków drożdżowych (jak ktoś nie ma można bez)
- łyżka zmielonego siemienia lnianego
- odrobina mąki ziemniaczanej (ok. łyżeczki)
- panierka z mąki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana)
- łyżka oleju/oliwy
- łyżeczka czarnuszki
- odrobina kurkumy
- odrobina pieprzu ziołowego
- łyżeczka bazylii (suszona lub żywa)
- koperek
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Kotlety sojowe ugotuj z dodatkiem odrobiny soli.
2. Fasolę przełóż do sitka i opłucz ją.
3. W między czasie pokrój w drobne kwadraciki suszone pomidory.
4. Ugotowane kotlety pokrój na mniejsze kawałki.
5. Fasolę i pokrojone kotlety wkładamy do blendera z ostrzem S. Dodajemy przyprawy, siemię lniane, mąkę, płatki drożdżowe i łyżkę oleju (może być ten z pomidorów). Wszystko blendujemy na gładką masę.
6. Po zblendowaniu do masy dorzucamy pokrojone pomidory, koperek i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy łyżką.
7. Na talerz wysypujemy kukurydzianą panierkę (jak ktoś nie ma może ją zastąpić mąką kukurydzianą). Formujemy kotleciki i obtaczamy je w panierce. Smażymy lub pieczemy w piekarniku - wedle uznania.
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz