widzet

czwartek, 16 lipca 2015

Barszcz z pieczonych buraków


Zup w menu Bananowego Pola mało, więc postanowiliśmy to zmienić. Dzisiaj polecamy przepis na wegański barszcz z pieczonych buraków z nutką chrzanu.  Sycącą i niezwykle smaczną zupkę, a przy tym bardzo prostą w wykonaniu.

Barszcz z pieczonych buraków

Przepis na 3-4 porcje

Potrzebujemy:
1 kg buraków
4-5 średniej wielkości ziemniaków
3/4 szklanki wody z ogórków kiszonych
2 łyżki tartego chrzanu
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
Sól i pieprz 
Woda

Przygotowanie:
1. Buraki myjemy i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny, lub do czasu, aż staną się miękkie w środku. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni.

2. Po tym czasie obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy w garnku. 

3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku. 

4. Zblendowane buraczki zalewy wodą, od nas zależy jak gęsty chcemy mieć barszcz, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, wodę z ogórków liście laurowe oraz chrzan. Całość zagotowujemy. 

5. Do całości dodajmy ugotowane ziemniaki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Gotowe! Przepyszny barszczyk z pieczonych buraczków z nutką chrzanu skradnie Wasze podniebienia. Smacznego! :)    

Maugo&Paszko


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz