Zup w menu Bananowego Pola mało, więc postanowiliśmy to zmienić. Dzisiaj polecamy przepis na wegański barszcz z pieczonych buraków z nutką chrzanu. Sycącą i niezwykle smaczną zupkę, a przy tym bardzo prostą w wykonaniu.
Barszcz z pieczonych buraków
Przepis na 3-4 porcje
Potrzebujemy:
1 kg buraków
4-5 średniej wielkości ziemniaków
3/4 szklanki wody z ogórków kiszonych
2 łyżki tartego chrzanu
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
Sól i pieprz
Woda
Przygotowanie:
1. Buraki myjemy i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny, lub do czasu, aż staną się miękkie w środku. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni.
2. Po tym czasie obieramy je ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy w garnku.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnku.
4. Zblendowane buraczki zalewy wodą, od nas zależy jak gęsty chcemy mieć barszcz, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, wodę z ogórków liście laurowe oraz chrzan. Całość zagotowujemy.
5. Do całości dodajmy ugotowane ziemniaki i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowe! Przepyszny barszczyk z pieczonych buraczków z nutką chrzanu skradnie Wasze podniebienia. Smacznego! :)
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz