W lecie warto korzystać z dobrodziejstw sezonowych owoców. Zwłaszcza, jeżeli mamy możliwość zerwania ich z własnego ogródka - stąd dzisiaj w przepisie bomba witaminowa z witaminą C na czele - a to za sprawą czerwonych i czarnych porzeczek oraz agrestu! Do tego słodziutkie mango (na które w lecie też często są promocje) i prawie gotowe! :)
Mango, zwane w Indiach owocem bogów ma wiele właściwości zdrowotnych,
zawiera nie tylko sporo witaminy C, ale również jest bogate w
polifenole, które mają działanie antyoksydacyjne - hamują rozwój i
powstawanie szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Warto więc
wdrożyć do swojej diety różne owoce, które są bogatym źródłem polifenoli!
Mus z mango i porzeczek
Przepis na ok. 750 ml
Potrzebujemy:
- 1 dojrzale mango
- 1 dojrzały banan
- 1 jabłko
- 1 garść agrestu, czarnych i czerwonych porzeczek
- odrobina wody
Przygotowanie:
1. Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mój ulubiony sposób na obieranie tego owocu wygląda tak :)
2. Jabłko i obranego banana kroimy w mniejsze kawałki.
3. Pokrojone owoce i garść porzeczek i agrestu wrzucamy do blendera. Dolewamy niewielką ilość wody - wtedy uzyskamy konsystencję musu. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję szejka - wtedy dolewamy więcej wody. Jeżeli nie wiemy, ile dokładnie wody dolać, najlepiej robić to stopniowo. Lepiej dać mniej wody i ewentualnie później dolać, niż "przelać". Wszystko blendujemy i... gotowe do jedzenia:)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz