widzet

wtorek, 21 lipca 2015

Soczeburger z brokułami



Po kolejnym zajadaniu się na mieście wegańskimi burgerkami, postanowiliśmy kolejny raz poeksperymentować i stworzyć domowe wersje ukochanego dania. Będzie zatem amerykański food w wydaniu fit, a bohaterem dnia jest czerwona soczewica, która przemienia się w soczeburgera z brokułami. Uwierzcie nam, będzie pycha :)

Soczeburger z brokułami 

Przepis na 8 burgerów


Potrzebujemy:
1 kubek czerwonej soczewicy
4 różyczki brokuła - średniej wielkości
1/2 zielonej papryki
1 cebula
2 średniej wielkości ząbki czosnku
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki sezamu
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka sosu sojowego
Natka pietruszki
1 łyżka oleju + olej do smażenia

Przyprawy:
Pieprz i sól
Pieprz ziołowy
Gorczyca mielona
Chilli mielone
Czosnek granulowany

Opcje do podanie z burgerami:
Cebula pokrojona w piórka
Sałata
Ogórek kiszony
Pomidor
Sos BBQ - koniecznie! :)
Musztarda



Przygotowanie: 

1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek czerwonej soczewicy, a następnie przelewamy ją zimną wodą. Dopiero teraz gotujemy ją w proporcjach 1 kubek soczewicy na 2 kubki wody. Gotujemy do rozgotowania i wyparowania wody - 15/20 minut, albo odrobinkę dłużej.  

2. Pół cebuli kroimy w drobną kosteczkę, a pół w piórka - zostaną one dodane później do burgera.  

3. Czosnek obieramy i również drobno siekamy. Tak samo postępujemy z natką pietruszki. Jej ilość zależy od Waszych upodobań - jeśli lubicie ten świeży smak, dajcie jej więcej, ale pamiętajcie, aby również ją drobno posiekać.  Tak samo postępujemy z papryką i brokułem - drobna kosteczka i niewielkiej wielkości części różyczki. Burger musi być zwarty i gotowy do jedzenia :) 

4. Masę z soczewicy dodajemy do miski z pokrojonymi warzywami. Dodajemy słonecznik, pestki dyni, migdały, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, łyżkę oleju i przyprawy. Wszystko mieszamy dokładnie łyżkę lub rękoma, a następnie formujemy kotleciki o średnicy burgerowej bułki. 

5. Smażymy nasze soczeburgery na patelni lub pieczemy w piekarniku (180 stopni) na piękny złoto-brązowy kolor, następnie podajemy z sosem BBQ, musztardą i warzywami.

Jemy, jemy i jemy. Nieskromnie pisząc to jedne z lepszych kotletów warzywnych jakie udało nam się stworzyć w domu, a cały czas się uczymy i eksperymentujemy :) Życzmy smacznego! 

Maugo&Paszko




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz