Kiedy brakuje nam pomysłu na obiad i nie mamy zbyt wiele czasu, a na półce w kuchni znajduje się puszka białej fasoli, to warto zrobić te prościutkie i szybciutkie kotleciki.
Kotlety z białej fasoli z rukolą
Przepis na ok. 10 kotletów (zależy od wielkości)
Potrzebujemy:
- puszka białej fasoli
- garść świeżej rukoli
- pół dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pokrojonego drobno koperku (świeżego/mrożonego)
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka siemienia lnianego zmielonego
- gotowa panierka z maki kukurydzianej (lub mąka kukurydziana)
- odrobina bazylii
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie, aż się zarumienią.
2. Fasolę wrzucamy na sitko i płuczemy pod wodą. Przekładamy ją do sporej miski i ugniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków.
3. Rukolę kroimy w drobniejsze kawałki.
4. Do miski wrzucamy resztę składników - cebulę i czosnek z patelni, przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ciasto będzie za suche dolewamy odrobinę wody.
5. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w gotowej panierce i smażymy na patelni. Gotowe!
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz