widzet

poniedziałek, 20 lipca 2015

Tortilla z tofu i ajvarem

Naszą kolejną propozycją obiadowa jest  prosta i szybka w wykonaniu meksykańska uczta, idealna na wakacyjne letnie popołudnie czyli tortilla z tofu i ajvarem. Smacznego! :)

Tortilla z tofu i ajvarem

Potrzebujemy:
8 kukurydzianych placków tortilla (średnica 20 cm)
350 g łagodnego ajvaru
180 g tofu 
4 pomidorki koktajlowe
1/2 cukinii
1/2 kabaczka
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula
przyprawa curry

Marynata tofu:
sos sojowy
pieprz ziołowy
czosnek granulowany
pieprz i sól
olej z pestek winogron

Przygotowanie:
1. Na początku marynujemy tofu. Wybieramy wersję azjatycką - jak zamarynować tofu?

2. Kroimy w kostkę kabaczek i cukinię. Doprawiamy ją curry, pieprzem ziołowym, solą i czosnkiem, następnie podsmażamy na patelni. 

3. Zamarynowane tofu również chwilę smażymy na patelni. 

4. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, a cebulę w piórka. 

5. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni.

6. Ciepłe placki smarujemy ajvarem, dodajemy tofu i warzywa. Wszystko dokładnie zwijamy i pałaszujemy. Życzymy smacznego! :) 

Maugo&Paszko




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz