Bób jest smaczny sam w sobie i ugotowany z odrobiną soli jest doskonałym daniem. Jednak w sezonie, kiedy bobu jest pod dostatkiem postanowiliśmy przetestować inne dania z wykorzystaniem tej rośliny strączkowej. Dzisiaj jedno z nich! :)
Wegański makaron z bobem i pomidorami
Przepis na ok. 3-4 porcje
Potrzebujemy:
- ok. 300 g wegańskiego makaronu
- ok. 30 dkg obranego ze skórki bobu
- 4 pomidory (2 czerwone i 2 żółte)
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- odrobina słodkiej mielonej papryki
- ok. 1 łyżeczki ziół prowansalskich
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy. Co jakiś czas sprawdzamy, aby się nie rozgotował.
1. Odpowiednią ilość ugotowanego bobu obieramy ze skórki.
2. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie.
3. Na patelnię dorzucamy bób i suszone pomidory pokrojone w mniejsze kwadraciki. Całość podsmażamy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy. Co jakiś czas mieszamy.
4. Na sam koniec, na patelnię wrzucamy pokrojone w kosteczkę świeże pomidory - podsmażamy je dosłownie chwilkę, żeby się "ogrzały", gdyż zbyt długie podsmażanie ich spowoduje, że się "rozciapią".
5. Ugotowany makaron wykładamy na talerz, na wierzch nakładamy naszą bobowo-pomidorową mieszankę i zajadamy ze smakiem! :)
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz