widzet

niedziela, 30 sierpnia 2015

Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki



Jak zawsze na Bananowym Polu staramy się gotować prosto i szybko, bowiem w minimalizmie siła! Tym razem bardzo proste klopsiki z kalafiora i marchewki z indyjską mocą przypraw. Danie można podawać jako przystawkę albo połączyć z ryżem lub ziemniakami jako pełnoprawny obiad. Zapraszamy do tworzenia :) 

 

Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki

Przepis na 12-15 klopsików

Potrzebujemy: 
4-5 dużych różyczek świeżego kalafiora
1 dużą lub dwie średnie marchewki
pół szklanki granulatu sojowego
1 łyżka sezamu
1 łyżka pestek słonecznika 
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przyprawy:
1 łyżka curry
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka pieprzu ziołowego
pieprz i sól
olej lub oliwa



1. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Kalafior rozdrabniamy na mniejsze części. Całość gotujemy do miękkości, a po czasie do gotującej się wody dorzucamy granulat sojowy. 

2. Warzywa przekładamy do miski lub garnka i wszystko blendujemy. 

3. Teraz dodajmy przyprawy, mąkę oraz sezam i słonecznik. Wszystko mieszamy ze sobą. 

4. Z masy formujemy maleńkie kuleczki, które smażymy w oleju na złoty kolor. 

5. Klopsiki są świetnym dodatkiem do ryżu, pieczonych ziemniaczków lub sałatki. 

Smacznego! 

Maugo&Paszko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz