Jak zawsze na Bananowym Polu staramy się gotować prosto i szybko, bowiem w minimalizmie siła! Tym razem bardzo proste klopsiki z kalafiora i marchewki z indyjską mocą przypraw. Danie można podawać jako przystawkę albo połączyć z ryżem lub ziemniakami jako pełnoprawny obiad. Zapraszamy do tworzenia :)
Indyjskie klopsiki z kalafiora i marchewki
Przepis na 12-15 klopsików
Potrzebujemy:
4-5 dużych różyczek świeżego kalafiora
1 dużą lub dwie średnie marchewki
pół szklanki granulatu sojowego
1 łyżka sezamu
1 łyżka pestek słonecznika
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przyprawy:
1 łyżka curry
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka pieprzu ziołowego
pieprz i sól
olej lub oliwa
1. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Kalafior rozdrabniamy na mniejsze części. Całość gotujemy do miękkości, a po czasie do gotującej się wody dorzucamy granulat sojowy.
2. Warzywa przekładamy do miski lub garnka i wszystko blendujemy.
3. Teraz dodajmy przyprawy, mąkę oraz sezam i słonecznik. Wszystko mieszamy ze sobą.
4. Z masy formujemy maleńkie kuleczki, które smażymy w oleju na złoty kolor.
5. Klopsiki są świetnym dodatkiem do ryżu, pieczonych ziemniaczków lub sałatki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz