Było już wiele przepisów na kotlety z fasoli czy soczewicy. Dzisiaj mała odmiana, ale jakże wszystkim dobrze znana. Kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem orzechów i nie tylko :) Nie ma co się długo zastanawiać, tylko działać!
Kotlety z kaszy jaglanej z papryką, orzechami i szpinakiem
Przepis na 8 kotletów
Potrzebujemy:
3/4 kubka kaszy jaglanej
1/4 czerwonej papryki
1/4 żółtej lub białej papryki
1 cebula
3 łyżki orzeszków ziemnych - 2 garście
5 łyżek lub 3 garście świeżego szpinaku
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki sezamu
1 łyżka płatków migdałowych
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka sosu sojowego
Natka pietruszki
1 łyżka oleju + olej do smażenia
woda
Przyprawy:
Pieprz i sól
Pieprz ziołowy
Gorczyca mielona
Czosnek granulowany
1. Najpierw odmierzamy odpowiednią ilość kaszy jaglanej, a następnie dokładnie płuczemy ją w sitku zimną wodą. Po tej czynności gotujemy ją w proporcjach 2:1 - aż do wyparowania wody, 10-15 minut powinno starczyć.
2. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, cebulkę i paprykę kroimy w kostkę, natkę pietruszki i szpinak również drobno siekamy.
3. Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy pokrojone składniki oraz sezam, słonecznik, migdały i płatki owsiane. Następnie dodajemy mąkę i bułkę tartą. Całość zalewamy łyżką oleju i sosu sojowego.
4. Wszystko dokładnie ze sobą mocno mieszamy i z masy formujemy kotlety. Smażymy ja na brązowo-złoty kolor z obu stron. Możemy je użyć jako obiadowe danie do ziemniaków bądź ryżu, ale może być także podstawą wegańskiego burgera. W obu wersjach sprawdza się znakomicie ;) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz