Dzisiaj na obiad danie, które ma słodką moc kokosa i ognistą papryczkę chilli. Przyrządzimy tofu w sosie kokosowym, ale podamy je razem z pikantnymi warzywami. Ta mieszanka smaków nie da o sobie zapomnieć, więc na pewno wrócicie jeszcze do tego orientalnego dania.
Tofu w sosie kokosowym z warzywami
Przepis na 3-4 porcje
180 g tofu
1 puszkę mleczka kokosowego
5 łyżek wiórków kokosowych
3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki cukru trzcinowego
Smażone warzywa:
1 cukinia
1/2 czerwonej papryki
8 różyczek średniej wielkości brokuła
6 różyczek średniej wielkości kalafiora
6 kawałków suszonych pomidorów
1 czerwona papryczka chilli
Czosnek granulowany
Pieprz ziołowy
Pieprz i sól
Olej lub oliwa
Do podania:
Ryż brązowy lub jakikolwiek inny
Przygotowanie:
3 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki rodzynek
2 łyżki cukru trzcinowego
Smażone warzywa:
1 cukinia
1/2 czerwonej papryki
8 różyczek średniej wielkości brokuła
6 różyczek średniej wielkości kalafiora
6 kawałków suszonych pomidorów
1 czerwona papryczka chilli
Czosnek granulowany
Pieprz ziołowy
Pieprz i sól
Olej lub oliwa
Do podania:
Ryż brązowy lub jakikolwiek inny
Przygotowanie:
1. Najpierw nastawiamy brązowy ryż, gdyż długo się gotuje - te minimum 30-40 minut trzeba odczekać, akurat tyle ile powinno Wam zająć przyrządzenie tofu i warzyw. Jeśli gotujecie inny ryż, możecie to zrobić w międzyczasie smażenie warzyw i robienia sosu.
2. Aby ułatwić sobie robotę zacznijmy od pokrojenia składników. Cukinie kroimy w średniej wielkości słupki bądź plastry. Czerwoną paprykę w długie paski, natomiast papryczkę chilli siekamy w drobną kosteczkę, oczywiście po oczyszczeniu jej z nasion. Suszone pomidory kroimy na mniejsze części. Kalafior i brokuły możemy również pokroić lub zostawić w całości. Oczywiście zestaw zawsze można zmienić. Ważne, żeby zastosować chilli i przyprawy, które nadadzą im ostrą moc.
3. Tofu kroimy w paski. Nie marynujemy go, ani nie doprawiamy.
4. W młynku lub blenderze miksujemy ze sobą 3 łyżki wiórków kokosowych i płatki migdałów, które zagęszczą sos i dodadzą dodatkowego aromatu.
5. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy chilli, następnie dodajemy cukinię, którą posypujemy czosnkiem oraz pieprzem. Wszystko ze sobą mieszamy. Kiedy cukinia będzie miękka dodajemy brokuły i kalafior. Smażymy tylko przez chwilę, aby te warzywa nie stały się zbyt miękkie. Wszystko ściągamy z patelni i przesypujemy do garnka.
6. Teraz smażymy ze sobą paprykę i pomidory. Robimy to do momentu, aż warzywa trochę nam się przypieką. Później dorzucamy je do reszty warzyw.
7. Na rozgrzanej patelni - bez oleju - smażymy tofu. Robimy to szybko i na dużym ogniu, przewracając wszystko i uważając, żeby nam się nie spaliło.
8. Gdy tofu będzie lekko przyrumienione, wlewamy mleczko kokosowe oraz sproszkowane migdały i wiórki. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Kiedy całość zacznie się gotować dodajemy jeszcze rodzynki, cukier trzcinowy i całe wiórki kokosowe. Mieszamy na małym ogniu przez 2 minuty.
9. Całość podajemy oddzielnie. Słodki sos kokosowy z tofu niech ma swoje miejsce na talerzu, a ostre warzywa swoje. Mieszajmy smaki i delektujmy się tym nieziemskim orientalnym, ale prostym daniem, z którego można tworzyć masę wariacji, do czego Was zachęcamy! :) Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz