Dziś smaczny i zdrowy przepis na wegańskie kotlety z zielonej soczewicy - jest ona nie tylko dobrym źródłem białka, ale zawiera także kwas foliowy czy potas. Na zdrowie! :)
Kotlety mielone z zielonej soczewicy
Przepis na 4-5 porcji
Potrzebujemy:
1 kubek zielonej soczewicy
1/4 papryki
1/2 cebuli
1 garści świeżej rukoli
1 garść świeżej natki pietruszki
1 łyżkę bułki tartej
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
1 łyżkę mąki pszennej
2 łyżki sezamu
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżeczka musztardy
Przyprawy:
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka mielonej papryki chilli
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka zmielonej białej gorczycy
1 łyka pieprzu ziołowego
pieprz i sól
olej
Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek zielonej soczewicy, a następnie przelewamy ją zimną wodą. Dopiero teraz gotujemy ją w proporcjach 1 kubek soczewicy na 2 kubki wody. Gotujemy do rozgotowania i wyparowania wody - 15/20 minut, albo odrobinkę dłużej.
2. Na suchej patelni prażymy na brązowo sezam i słonecznik - przekładamy do miseczki. Następnie kroimy cebulę w kostkę i smażymy ją na tej samej patelni na złoty kolor.
3. Przysmażoną cebulę, słonecznik i sezam przekładamy do miski.
4. Kroimy paprykę na drobną kosteczkę, rukolę i natkę pietruszki siekamy. Całość dodajemy do reszty.
5. Ugotowaną soczewicę dodajemy do naszej masy. Wsypujemy przyprawy, bułkę tartą, mąki i odrobinę musztardy. Całość ugniatamy widelcem, dokładnie mieszając. Możemy sobie pomóc również rękami. Jeżeli mamy czas warto odstawić przygotowaną masę do lodówki na 2 godzinki (wtedy smaki fajnie przejdą).
6. Po tym czasie z masy lepimy niewielkiej ilości kotlety (możemy przed smażeniem obtoczyć je jeszcze w mące) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Dokładnie smażymy na brązowy kolor z obu stron, a później? Później zajadamy się, bo smakują tak przepysznie :D
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz