Jest tak gorąco, że gotować się nie chce, ale jeść coś trzeba. Z pomocą przychodzi prostota włoskiej kuchni czyli najprostsze wegańskie spaghetti, jakie można sobie wyobrazić, ale z ostrą papryczką chilli i słodkimi suszonymi pomidorami. Będzie piekielnie, bo z upałem trzeba walczyć jego bronią :)
Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami
Przepis na 3-4 porcje
Potrzebujemy:
1 puszkę pomidorów
1 szklanka granulatu sojowego
1 słoik suszonych pomidorów
1 cebulę
1 papryczkę chilli
1 ząbek czosnku
Makaron spaghetti
Oliwa
Przyprawy:
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżeczka pieprzu cayanne bądź chilli
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżeczki czosnku granulowanego
Pieprz ziołowy
Sól i pieprz do smaku
1. Zagotowujemy wodę, dajemy łyżkę soli i oliwę, a następnie do gotującej się wody wrzucamy makaron spaghetti.
2. Granulat sojowy zalewy wrzącą wodą - doprawiamy solą, pieprzem i jedną łyżeczką czosnku. Zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut.
3. Siekamy drobno czosnek, papryczkę chilli, cebulę kroimy w piórka, a suszone pomidory w mniejsze plastry.
4. Blendujemy pomidory i dodajemy od nich przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
5. Rozgrzewamy patelnię, dajemy oliwę i wrzucamy czosnek. Smażymy go bardzo krótko, maksymalnie przez 30 sekund, po czym wrzucamy cebulę i papryczkę chilli. Zmniejszamy moc i czekamy, aż cebula się zeszkli.
6. Teraz dodajemy granulat sojowy i smażymy wszystko razem przez kilka minut.
7. Wszystko zalewamy sosem pomidorowym i łączymy smaki oraz składniki na patelni.
8. Odcedzamy makaron i nakładamy na talerz, po czym polewamy go przygotowanym sosem i szykujemy się do piekielnej uczty.
Smacznego pocenia się :)
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz