widzet

czwartek, 13 sierpnia 2015

Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami



Jest tak gorąco, że gotować się nie chce, ale jeść coś trzeba. Z pomocą przychodzi prostota włoskiej kuchni czyli najprostsze wegańskie spaghetti, jakie można sobie wyobrazić, ale z ostrą papryczką chilli i słodkimi suszonymi pomidorami. Będzie piekielnie, bo z upałem trzeba walczyć jego bronią :)

Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami

Przepis na 3-4 porcje


Potrzebujemy:
1 puszkę pomidorów
1 szklanka granulatu sojowego
1 słoik suszonych pomidorów
1 cebulę
1 papryczkę chilli
1 ząbek czosnku
Makaron spaghetti
Oliwa

Przyprawy:
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżeczka pieprzu cayanne bądź chilli
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżeczki czosnku granulowanego
Pieprz ziołowy
Sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:
1. Zagotowujemy wodę, dajemy łyżkę soli i oliwę, a następnie do gotującej się wody wrzucamy makaron spaghetti. 

2. Granulat sojowy zalewy wrzącą wodą - doprawiamy solą, pieprzem i jedną łyżeczką czosnku. Zostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. 

3. Siekamy drobno czosnek, papryczkę chilli, cebulę kroimy w piórka, a suszone pomidory w mniejsze plastry. 

4. Blendujemy pomidory i dodajemy od nich przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. 

5. Rozgrzewamy patelnię, dajemy oliwę i wrzucamy czosnek. Smażymy go bardzo krótko, maksymalnie przez 30 sekund, po czym wrzucamy cebulę i papryczkę chilli. Zmniejszamy moc i czekamy, aż cebula się zeszkli. 

6. Teraz dodajemy granulat sojowy i smażymy wszystko razem przez kilka minut. 

7. Wszystko zalewamy sosem pomidorowym i łączymy smaki oraz składniki na patelni. 

8. Odcedzamy makaron i nakładamy na talerz, po czym polewamy go przygotowanym sosem i szykujemy się do piekielnej uczty. 

Smacznego pocenia się :) 

Maugo&Paszko  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz