widzet

niedziela, 20 września 2015

Brokułburger - zielony burger z brokułów i rukoli


Brokułburger - zielony burger z brokułów i rukoli

W naszym menu znajdziecie już kilka burgerów, ale jako że lubimy sobie zjeść od czasu do czasu taki zdrowy fast food, to ciągle kombinujemy nad nowymi rozwiązaniami. Dzisiaj zdrowe, smaczne i soczyście zielone brokułowe burgery z dodatkami :) :) :)


Brokułburger - burger z brokuła

Przepis na ok. 8-9 burgerów

Potrzebujemy:
- 1 brokuł
- pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- 2 garście rukoli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól, pieprz
- pieprz ziołowy
- przyprawa do burgera - Amerykański Classic BBQ (Kamis)
- olej


Brokułburger - zielony burger z brokułów i rukoli



Przygotowanie:
1. Brokuła myjemy i odcinamy różyczki. Na głęboką patelnię (lub do garnka) nalewamy trochę wody na dno oraz kilka kropel oleju i wrzucamy naszego brokuła. Całość solimy do smaku. Dusimy go pod przykryciem około 15 minut, aż zmięknie.

2. Obieramy czosnek i kroimy go na mniejsze kawałki (delikatnie rozgniatając go na desce, aby uwolnił swój aromat) i wrzucamy na patelnię do brokuła.

3. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki, a następnie gotujemy w proporcji 0,5 szklanki kaszy jaglanej : 1 szklanka wody. Odrobinę solimy.

4. Rukolę siekamy i wsypujemy do miski, w której będziemy mieszać naszą masę na burgery.

5. Kiedy kasza się ugotuje, a brokuł się poddusi (rozdrabniamy go widelcem) - czekamy aż nasze składniki ostygną.

6. Następnie do miski z rukolą dodajemy wszystkie składniki i przyprawy i całość dokładnie mieszamy.

7. Nasze burgery możemy usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. I jedna i druga wersja jest przepyszna!

Smacznego!

Maugo&Paszko

Brokułburger - zielony burger z brokułów i rukoli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz