Kontynuujemy naszą przygodę z wegańskim zupami i dzisiaj zabieramy Was do Grecji, gdzie w bardzo prosty i szybki sposób można przyrządzić fakes - zupę z soczewicy, która zapewni pożywny i syty obiad. Do dzieła!
Fakes - grecka zupa z soczewicy
Przepis na 4-5 porcji
Potrzebujemy:
200 g zielonej soczewicy
2-3 średniej wielkości pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
3 liście laurowe
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżki octu winnego
Oliwa
Pieprz i sól
Przygotowanie:
1. Soczewicę przelewamy zimną wodą, a następnie wrzucamy ją do garnka i zalewamy wodą do 2-3 cm. Gotujemy przez 5-10 minut do zagotowania się, a później odcedzamy soczewicę.
2. Pół cebuli kroimy w piórka, pół w drobną kosteczkę Czosnek siekamy, a marchewkę kroimy w plastry. Na dno garnka wlewamy oliwę i dusimy cebulę, czosnek i marchewkę.
3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy soczewicę i zalewamy ją wodę. Całość gotujemy przez 10-15 minut.
4. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
5. Dodajemy pomidory do gotującej się zupy i gotujemy jeszcze 30-40 minut, aż soczewica dostatecznie zmięknie.
6. Na koniec doprawiamy oregano, pieprzem, solę i octem winnym. Przed podaniem możemy skropić zupę oliwą i podawać ze świeżym oregano. Smacznego :)
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz