Gulasz sojowy ze śliwką i wędzoną papryką
Przepis na 3-4 porcje
Potrzebujemy:
1 opakowanie kotletów sojowych (100 g)
1 puszkę pomidorów
220 g suszonych pomidorów w oleju (1 słoiczek)
4-5 średniej wielkości śliwki
4-5 średniej wielkości śliwki
1 cebulę
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki suszonej wędzonej papryki
1 łyżeczkę gałki muszkatołowej
1 łyżeczkę majeranku
1 łyżka ziół prowansalskie
Olej lub oliwa
Pieprz i sól
1. Najpierw przez kilka minut gotujemy kotlety sojowe, aż dostatecznie wchłoną wodę i staną się miękkie.
2. W międzyczasie kroimy cebulę w piórka i siekamy czosnek. W garnku rozgrzewamy oliwę lub olej i wrzucamy cebulę. Dusimy ją, a później dodajemy czosnek i na małym ogniu lekko go smażymy, ale nie zarumieniamy.
3. Teraz dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory wraz z zalewą oraz drobniutko pokrojone śliwki. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy i na małym ogniu dusimy przez 2 minuty.
4. Kotlety sojowe kroimy również w paski i wrzucamy do garnka. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy przez kolejne 2-3 minuty.
5. Pomidory blendujemy i przyprawiamy wędzoną papryką, ziołami, gałką, pieprzem oraz solą. Sos wlewamy do garnka, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 5-8 minut, mieszając od czasu do czasu.
6. Ugotowany gulasz można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz