Sezon dyniowy już trwa, a my lubimy korzystać z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców. Nie mogło zatem zabraknąć Pani Dyni, która dzisiaj występuje w roli piekielnie pysznej i rozgrzewającej zupy w stylu indyjskim. Czas start!
Indyjska zupa z dyni
Przepis na 4-5 porcji
Potrzebujemy:
1 średniej wielkości dynia
2 średnie marchewki
1 pietruszkę
1/4 średniej wielkości selera
1 pietruszkę
1/4 średniej wielkości selera
1 cebulę
1 ząbek czosnku
1 puszkę mleczka kokosowego
1 ząbek czosnku
1 puszkę mleczka kokosowego
3-4 cm imbiru
1 łyżka mielonej kurkumy
1 łyżka mielonego kuminu
1 łyżka curry
1 łyżeczka mielonego chilli
1-1,5 l wody (w zależności od gęstości kremu)
Sól i pieprz wg uznania
Smażony sezam i pestki słonecznika do podania
Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności obieramy marchewki, pietruszkę i seler. Wszystko kroimy w plastry, a następnie podsmażamy na oliwie lub oleju.
2. Podsmażone warzywa dodajemy do gotującej się wody (1 litr na początek, później możemy dolać więcej).
3. Kroimy drobno cebulę i czosnek, także smażymy i dodajemy do bulionu. Pozostawiamy gotując się bulion na ok. 10-15 minut.
4. W międzyczasie bierzemy się za gwiazdę wieczoru czyli dynię. Najpierw kroimy ją na pół i wydrążamy pestki. Teraz kroimy ją na mniejsze 3 centymetrowe kawałki (półksiężyce), a następnie obieramy ją ze skórki i kroimy na jeszcze mniejsze części. Wrzucamy je do bulionu i zostawiamy na 15-20 minut.
5. Po tym czasie całość blendujemy. Niektórzy mogą wyłowić pietruszkę lub seler, jeśli nie lubią tych warzyw, ale warto zostawić wszystko bo zupa będzie głębsza w smaku.
6. Wrzucamy ponownie na ogień, dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe i chwilę gotujemy.
7. Przelewamy do miseczek, posypujemy prażonym sezamem i słonecznikiem i jemy rozgrzewającą, smaczną zupkę i myślimy, jakie to wszystko dobre :)
Smacznego!
Smażony sezam i pestki słonecznika do podania
Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności obieramy marchewki, pietruszkę i seler. Wszystko kroimy w plastry, a następnie podsmażamy na oliwie lub oleju.
2. Podsmażone warzywa dodajemy do gotującej się wody (1 litr na początek, później możemy dolać więcej).
3. Kroimy drobno cebulę i czosnek, także smażymy i dodajemy do bulionu. Pozostawiamy gotując się bulion na ok. 10-15 minut.
4. W międzyczasie bierzemy się za gwiazdę wieczoru czyli dynię. Najpierw kroimy ją na pół i wydrążamy pestki. Teraz kroimy ją na mniejsze 3 centymetrowe kawałki (półksiężyce), a następnie obieramy ją ze skórki i kroimy na jeszcze mniejsze części. Wrzucamy je do bulionu i zostawiamy na 15-20 minut.
5. Po tym czasie całość blendujemy. Niektórzy mogą wyłowić pietruszkę lub seler, jeśli nie lubią tych warzyw, ale warto zostawić wszystko bo zupa będzie głębsza w smaku.
6. Wrzucamy ponownie na ogień, dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe i chwilę gotujemy.
7. Przelewamy do miseczek, posypujemy prażonym sezamem i słonecznikiem i jemy rozgrzewającą, smaczną zupkę i myślimy, jakie to wszystko dobre :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz