Najprostsza zupa krem z dyni
Przepis na ok. 4-5 porcjiPotrzebujemy:
- 1 mała dynia (u mnie około 1,2 kg)
- 2 średnie ziemniaki
- 2 duże marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
Przyprawy:
- sól, pieprz
- pieprz ziołowy
- pół łyżeczki imbiru w proszku (lub więcej jeżeli lubimy:)
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
Świeża natka pietruszki lub koperek do podania.
Przygotowanie:
1. Dynię myjemy, obieramy skórkę i wydrążamy środek. Kroimy ją na małe kawałki.
2. Marchewkę kroimy w plasterki, a ziemniaki w drobną kosteczkę.
3. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Do garnka w którym będziemy gotować zupę nalewamy na dno odrobinę oleju i wrzucamy czosnek i cebulę - czekamy aż się zeszkli.
4. Do garnka dorzucamy naszą dynię, marchewkę i ziemniaki. Całość zalewamy wodą (tak, aby zakryła warzywa). Dodajemy pieprz, sól, kurkumę, imbir, pieprz ziołowy, ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość gotujemy ok 15-20 minut, aż nasze składniki będą miękkie.
5. Po ugotowaniu wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe i całość blendujemy na gładką masę. Zupę podajemy ze świeżą natką pietruszki lub koperkiem oraz z prażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz