Maliny i jeżyny to idealna lekko kwaśna kompozycja ze słodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :)
Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym
Przepis na ok. 3-4 porcjePotrzebujemy:
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe)
- 1/3 szklanki nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika)
- pół łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty :)
- do wykonania musu: garść malin i jeżyn
Przygotowanie:
1. Do dużej miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko roślinne i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy oraz cukier waniliowy oraz nasiona chia - wszystko dokładnie mieszamy.
2. Przygotowaną masę rozlewamy do miseczek/kubków/słoiczków i wkładamy do lodówki na kilka godzin (3-4 h) lub jeśli robimy wieczorem możemy spokojnie zostawić nasz deser w lodówce na całą noc.
3. Podając nasz pyszny deser ozdabiamy go musem z malin i jeżyn (lub innych owoców sezonowych). Owoce blendujemy i kładziemy na wierzch. Dla ozdoby można położyć jeszcze kilka owoców i listek mięty. Mniam! :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz