Wybornie pyszne i nietypowe spaghetti z bakłażanem z dodatkiem orzechów oraz innych warzyw. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Wciągająco smaczne!
Bakłażan, zwany również oberżyną czy gruszką miłości, wywodzi się z Indii i jest bogatym źródeł błonnika pokarmowego. Zawiera również potas, wapń, magnez oraz witaminy C i A. Za fioletowy kolor skórki oberżyny odpowiadają antocyjany, które mają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiegają licznym chorobom, m.in. nowotworom.
Spaghetti z bakłażanem i orzechami
Przepis na 5-6 porcji
Potrzebujemy:
1,5 puszki pomidorów
1 średniej wielkości bakłażan
1/2 czerwonej papryki
1/2 słoika suszonych pomidorów
1 cebulę
2 ząbki czosnku
Garść orzechów włoskich lub laskowych
Makaron spaghetti
Oliwa
Przyprawy:
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki czosnku granulowanego
Pieprz ziołowy
Sól i pieprz do smaku
1. Najpierw należy obrać cebulę i ząbki czosnku. Pół cebuli kroimy w kostkę, a drugą połowę w piórka. Czosnek drobno siekamy. Czerwoną paprykę również kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na oliwie.
2. Bakłażana kroimy w kostkę i marynujemy w słodkiej papryce, czosnku granulowanym, pieprzu ziołowym oraz soli, a następnie wrzucamy na patelnię.
3. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti.
4. Gdy warzywa na patelni staną się już miękkie i podsmażone, dodajemy do nich pokrojone w paski suszone pomidory oraz drobno posiekane orzechy. Wszystko mieszamy ze sobą przez 2-3 minuty.
5. Teraz na patelnię wlewamy zblendowane pomidory, doprawiamy je bazylią i oregano oraz pieprzem i solą do smaku. Wszystkie składniki i smaki łączymy ze sobą na patelni.
6. Ugotowany makaron nakładamy na talerze i polewamy sosem z warzywami, dekorujemy świeżą bazylią i wcinamy, a później bierzemy dokładeczkę :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz