widzet

środa, 16 września 2015

Spaghetti z bakłażanem i orzechami




Wybornie pyszne i nietypowe spaghetti z bakłażanem z dodatkiem orzechów oraz innych warzyw. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Wciągająco smaczne!

 Bakłażan, zwany również oberżyną czy gruszką miłości, wywodzi się z Indii i jest bogatym źródeł błonnika pokarmowego. Zawiera również potas, wapń, magnez oraz witaminy C i A. Za fioletowy kolor skórki oberżyny odpowiadają antocyjany, które mają właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiegają licznym chorobom, m.in. nowotworom.


Spaghetti z bakłażanem i orzechami 

Przepis na 5-6 porcji


Potrzebujemy:
1,5 puszki pomidorów
1 średniej wielkości bakłażan
1/2 czerwonej papryki
1/2 słoika suszonych pomidorów
1 cebulę
2 ząbki czosnku
Garść orzechów włoskich lub laskowych
Makaron spaghetti
Oliwa

Przyprawy:
1 łyżka bazylii
1 łyżka oregano
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
2 łyżeczki czosnku granulowanego
Pieprz ziołowy
Sól i pieprz do smaku
Świeża bazylia do podania



 Przygotowanie:
1. Najpierw należy obrać cebulę i ząbki czosnku. Pół cebuli kroimy w kostkę, a drugą połowę w piórka. Czosnek drobno siekamy. Czerwoną paprykę również kroimy w kosteczkę. Całość podsmażamy na oliwie.

2. Bakłażana kroimy w kostkę i marynujemy w słodkiej papryce, czosnku granulowanym, pieprzu ziołowym oraz soli, a następnie wrzucamy na patelnię. 

3. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron spaghetti. 

4. Gdy warzywa na patelni staną się już miękkie i podsmażone, dodajemy do nich pokrojone w paski suszone pomidory oraz drobno posiekane orzechy. Wszystko mieszamy ze sobą przez 2-3 minuty. 

5. Teraz na patelnię wlewamy zblendowane pomidory, doprawiamy je bazylią i oregano oraz pieprzem i solą do smaku. Wszystkie składniki i smaki łączymy ze sobą na patelni. 

6. Ugotowany makaron nakładamy na talerze i polewamy sosem z warzywami, dekorujemy świeżą bazylią i wcinamy, a później bierzemy dokładeczkę :)

Smacznego!
Maugo&Paszko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz