widzet

środa, 11 listopada 2015

Wegański rosół - bulion warzywny


Wegański rosół - bulion warzywny
Dobry warzywny bulion to podstawa każdej zupy, ale stworzenie wegańskiego rosołu wymaga odpowiedniej dawki zieleniny i odrobinę cierpliwości. Mimo wszystko warto poświęcić chwilę czasu i samemu stworzyć wegański rosołek na niedzielę lub święto :)

Wegański rosół - bulion warzywny

Przepis na 3-4 porcje

Potrzebujemy:
2 duże marchewki
1 średnią pietruszkę 
1/3 selera (korzeń)
1 cebulę
2 ząbki czosnku
1 kawałek pora
Natkę pietruszki
Koperek 
Kilka liści selera
Kilka liści lubczyku
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżeczki sosu sojowego
1-2 łyżki oliwy 
1 litr wody
Pieprz i sól

Wegański rosół - bulion warzywny


Przygotowanie:
1. Najpierw myjemy i obieramy warzywa. Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki, seler na 2-3 większe części.

2. Zieleninę płuczemy i związujemy ze sobą. Ważne dla smaku są świeże liście selera i lubczyku, jeśli nie mamy dostępu do świeżych, warto dodać je w wersji sproszkowanej.

3. Całą cebulę przysmażamy na ogniu, bądź suchej patelni. Ząbki czosnku ugniatamy nożem. Wszystkie warzywa dodajemy do garnka i zalewamy zimną wodą.

4. Do bulionu dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz oliwę i gotujemy pod przykryciem.

5. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy moc i gotujemy na małym gazie minimum 2 godziny. Możemy oczywiście gotować więcej, ale aromaty po 2 godzinach powinny nadać już zupie smak.

6. Dodajemy sos sojowy i pieprz, jeśli zupa jest dla nas mało słona, możemy dodać również sól. Chwilę gotujemy, a następnie odcedzamy zieleninę.

7. Podajemy z makaronem bezjajecznym i natką pietruszki. Smacznego!

Udanego świętowania po polsku :)

Maugo&Paszko

Wegański rosół - bulion warzywny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz