Co zrobić w 30 minut na obiad do ziemniaków i surówki? Tradycyjnie - kotlety! Dzisiaj w nieco innej wersji, gdzie prym wiodą pieczarki i wegański ser. Idealnie sprawdzą się również jako wkładka do burgera. Po inne inspiracje obiadowe odsyłamy do wpisu 7 pomysłów na wegańskie kotlety. Koniecznie wypróbujcie :)
Wegańskie kotlety pieczarkowo-serowe
Przepis na ok. 8 średnich kotletów
Potrzebujemy:
- 8-9 średnich pieczarek
- kawałek wegańskiego sera (u nas violife do pizzy)
- 1 niewielka cebula
- 4 suszone pomidory w zalewie
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- odrobina wody
- sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku
Przygotowanie:
1. Pieczarki ścieramy na tartce na grubych oczkach. Ser również ścieramy. Dodajemy go wg uznania - jeśli ktoś chce mieć bardziej serowy posmak, niech doda go więcej. Suszone pomidory i cebulę kroimy w kostkę.
2. Wszystko razem mieszamy w misce. Dodajemy mąkę i przyprawy oraz odrobinę wody, żeby się wszystko dobrze zlepiło oraz odrobinę oliwy lub oleju. My dodaliśmy ten z suszonych pomidorów. Ponownie wszystko mieszamy, aż nasza masa będzie kleista.
3. Uformowane kotleciki smażymy na patelni, a następnie zjadamy ze smakiem. Proste i pyszne :)
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz