widzet

sobota, 28 listopada 2015

Wegańskie kotlety pieczarkowo-serowe


Wegańskie kotlety pieczarkowo-serowe

Co zrobić w 30 minut na obiad do ziemniaków i surówki? Tradycyjnie - kotlety! Dzisiaj w nieco innej wersji, gdzie prym wiodą pieczarki i wegański ser. Idealnie sprawdzą się również jako wkładka do burgera. Po inne inspiracje obiadowe odsyłamy do wpisu 7 pomysłów na wegańskie kotlety. Koniecznie wypróbujcie :)


Wegańskie kotlety pieczarkowo-serowe

Przepis na ok. 8 średnich kotletów

Potrzebujemy:
- 8-9 średnich pieczarek
- kawałek wegańskiego sera (u nas violife do pizzy)
- 1 niewielka cebula
- 4 suszone pomidory w zalewie 
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- odrobina wody
- sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku

Wegańskie kotlety pieczarkowo-serowe


Przygotowanie:
1. Pieczarki ścieramy na tartce na grubych oczkach. Ser również ścieramy. Dodajemy go wg uznania - jeśli ktoś chce mieć bardziej serowy posmak, niech doda go więcej. Suszone pomidory i cebulę kroimy w kostkę.

2. Wszystko razem mieszamy w misce. Dodajemy mąkę i przyprawy oraz odrobinę wody, żeby się wszystko dobrze zlepiło oraz odrobinę oliwy lub oleju. My dodaliśmy ten z suszonych pomidorów. Ponownie wszystko mieszamy, aż nasza masa będzie  kleista.

3. Uformowane kotleciki smażymy na patelni, a następnie zjadamy ze smakiem. Proste i pyszne :)

Smacznego!
Maugo&Paszko

Wegańskie kotlety pieczarkowo-serowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz