Przygotowaliśmy dzisiaj zestawienie 7 pomysłów na wegańskie pasty kanapkowe - każdy powinien znaleźć coś dobrego dla siebie. My zachęcamy do wypróbowania wszystkich - wszystkie są łatwe i szybkie w wykonaniu. Jest to doskonała alternatywa dla sklepowych pasztetów sojowych i pochodnych. Warto urozmaicić sobie dzień zrobionym własnoręcznie smarowidłem :)
1. Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej
Pierwszy przepis na pastę kanapkową, który pojawił się na naszym blogu - opiera się na czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej, dodatkiem smakowym zaś są suszone pomidory. Smaczny i oczywiście prosty!
Przepis: Pomidorowa pasta z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej
2. Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy
W temacie past z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów doszliśmy do takiej wprawy, że udało nam się wykombinować ekspresową wręcz i minimalistyczną pastę, którą określiliśmy mianem "najprostszej". Jest to uproszczona wersja wcześniejszego przepisu na pastę z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej. Lenistwo doprowadziło do zmniejszenia ilości produktów tylko do 3! A dodatkowo nie zajmie nam to więcej niż 30 minut! :D Koniecznie musicie wypróbować - my robimy ją zawsze w sytuacjach awaryjnych, bo te 3 składniki zawsze znajdziemy u siebie w domu :)
Przepis: Najprostsza pasta z czerwonej soczewicy
3. Wegański paprykarz z marchewki
Kilka marchewek, trochę ryżu, papryka, cebulka i przyprawy - oto główne składniki, z których wyczarujemy ten pyszny paprykarz. Nie wolno zapominać o czarnuszce, która zdecydowanie podkreśla smak.
Przepis: Paprykarz z marchewki
4. Pasta z wędzonego tofu
Tym razem naszym głównym składnikiem będzie wędzone tofu. Dzięki niemu
osiągniemy smak wędzonego sera lub wędzonej ryby. Jeśli tęsknicie za
takimi smakami, to ta pasta jest właśnie dla Was, nie musimy pisać, że
prostota i szybkość wykonania to dodatkowy zaleta, żeby zrobić ją
samemu.
Przepis: Pasta z wędzonego tofu
5. Pasta na kanapki z pieczonej papryki
Warto poświęcić chwilę czasu na tę pastę, która powala nie tylko pięknym intensywnym kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Jeżeli macie w domu paprykę, to koniecznie zabierajcie się za robienie :)
Przepis: Pasta na kanapki z pieczonej papryki
6. Domowy hummus
Dobry Hummus nie należy do tanich artykułów sklepowych. Sezamowa pasta
tahini również nie kosztuje groszy. Zatem, aby nieco zaoszczędzić, polecamy wykonać domowy hummus. Po stworzeniu swojego
hummusu, zapomnicie o sklepowym, bo będzie smakował o niebo lepiej.
Będzie go także sporo, aby delektować się nim znacznie dłużej.
Przepis: Domowy hummus
7. Pesto z buraków i orzechów
Przepis na przepyszne pesto z buraka. Piękny intensywny kolor zdecydowanie zachęca, a orzechy nerkowca doskonale komponują się z tym zdrowym warzywem. Szybkie i łatwe - sprawdzi się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu.
Jeśli macie kilka minut i kilka buraków pod ręką to bierzcie się do
roboty. Nie pożałujecie! :)
Przepis: Pesto z buraków i orzechów
Smacznego! :)
Maugo& Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz