Dzisiaj przepis na czerwone pesto z buraka. Szybkie i łatwe doskonale sprawdza się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli macie kilka minut i kilka buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie! :)
Pesto z buraków
Przepis na słoiczek - 250 g
Potrzebujemy:
2-3 średniej wielkości buraki
1 ząbek czosnku
garść orzechów nerkowców
1 łyżka oliwy
pieprz i sól
Przygotowanie:
1. Buraki dokładnie myjemy. Następnie możemy je ugotować lub upiec. Obydwie czynności są czasochłonne, więc musimy się liczyć, że zajmie to 3-4 godziny. Ugotowane buraki będą miały w sobie więcej wody i mogą być bardziej słodsze, a upieczone będą miały intensywny buraczany smak. Różnić się będą także kolorem - ugotowane mają bardziej intensywny kolor (zdj 3 i 4), upieczone są ciemniejsze (zdj 1 i 2).
2. Ugotowane lub upieczone buraki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do kielicha blendera.
3. Orzechy siekamy i lekko podsmażamy na suchej patelni, a później dodajemy do buraków.
4. Czosnek obieramy, kroimy na 3 części i wrzucamy.
5. Dodajemy oliwę i przyprawy i całość miksujemy na jednolitą masę.
6. Całość wrzucamy do słoiczka. Możemy go trzymać w lodówce przez tydzień.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz