widzet

piątek, 4 grudnia 2015

Pesto z buraków

Pesto z buraków


Dzisiaj przepis na czerwone pesto z buraka. Szybkie i łatwe doskonale sprawdza się na kanapkach, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli macie kilka minut i kilka buraków pod ręką to bierzcie się do roboty. Nie pożałujecie! :) 


Pesto z buraków

Przepis na słoiczek - 250 g


Potrzebujemy:
2-3 średniej wielkości buraki
1 ząbek czosnku
garść orzechów nerkowców
1 łyżka oliwy
pieprz i sól

Pesto z buraków


Pesto z buraków



Przygotowanie:

1. Buraki dokładnie myjemy. Następnie możemy je ugotować lub upiec. Obydwie czynności są czasochłonne, więc musimy się liczyć, że zajmie to 3-4 godziny. Ugotowane buraki będą miały w sobie więcej wody i mogą być bardziej słodsze, a upieczone będą miały intensywny buraczany smak. Różnić się będą także kolorem - ugotowane mają bardziej intensywny kolor (zdj 3 i 4), upieczone są ciemniejsze (zdj 1 i 2).

2. Ugotowane lub upieczone buraki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy do kielicha blendera.

3. Orzechy siekamy i lekko podsmażamy na suchej patelni, a później dodajemy do buraków. 

4. Czosnek obieramy, kroimy na 3 części i wrzucamy. 

5. Dodajemy oliwę i przyprawy i całość miksujemy na jednolitą masę. 

6. Całość wrzucamy do słoiczka. Możemy go trzymać w lodówce przez tydzień. 

Smacznego!   

Maugo&Paszko


Pesto z buraków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz