Paluszki z tofu w panierce z mąki cieciorkowej - idealne na przekąskę ( na imprezę/film itp.) czy na obiad. Przedstawiamy dwie propozycje podania - klasyczna z sosem czosnkowym lub w wersji fast foodowej, czyli jako hot-tofu.
Paluszki z tofu w panierce
Przepis na ok. 12 paluszkówPotrzebujemy:
- opakowanie tofu (180 g) - my użyliśmy naturalnego, ale każde inne również się nada - wedle upodobań
- pół szklanki mąki z ciecierzycy
- 1/4 szklanki wody
- 2-3 łyżki sezamu
- ulubione przyprawy (u nas zioła prowansalskie)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Tofu kroimy wzdłuż na pasy o grubości ok 1cm.
2. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą, przyprawami i sezamem - nasza panierka nie powinna być zbyt rzadka.
3. Tofu obtaczamy w naszej masie i wkładamy na rozgrzany na patelni olej. Nasze paluszki powinny być przynajmniej do połowy zanurzone w oleju. Smażące się paluszki dodatkowo posypujemy na górze sezamem.
4. Pilnujemy, aby nam się nie przypaliły i obracamy je, aby z każdej strony były ładnie zarumienione.
5. Kiedy już są gotowe - osuszamy je z oleju na papierowym ręczniku.
6. Podajemy z sosem czosnkowym z koperkiem lub używamy jako wkładki do hotdoga (hot-tofu :)
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz