Dzisiaj prosto, pysznie i sycąco - a to za sprawą kilku ziemniaków, które są podstawą tej zupy. Smak podkreślą prażone migdały i domowe grzanki. Potrzebujemy tylko 30 minut i obiad będzie gotowy :)
Zupa krem z ziemniaków
Przepis na ok. 4-5 porcji
Potrzebujemy:
- około 6-7 małych ziemniaków
- 3 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ćwiartka korzenia selera
- oliwa/olej
Przyprawy:
- sól, pieprz do smaku
- odrobina natki pietruszki
- łyżeczka suszonego lubczyku
- 3 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
1. Ziemniaki, marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (tak, żeby zakryła warzywa). Dodajemy sól, ziele angielskie, liście laurowe i natkę pietruszki (może być kilka zwiniętych gałązek dla aromatu) i wstawiamy do gotowania.
2. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek obieramy ze skórki. Wszystko wrzucamy na patelnię na olej. Smażymy na małym ogniu - gdy cebula się zeszkli wrzucamy wszystko do garnka z warzywami i gotujemy razem.
3. Gdy warzywa się ugotują wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liście laurowe i blendujemy nasze warzywa. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dolewamy zagotowaną wodę. Dodajemy pieprz i sól w razie potrzeby oraz łyżkę sosu sojowego.
4. Do dekoracji używamy prażonych na suchej patelni migdałów i/lub domowych grzanek (pokrojony w kostkę chleb wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i posypujemy czosnkiem granulowanym). Zupę można podawać również z natką pietruszki lub koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz