Bardzo sycący i bardzo smaczny krem z ciecierzycy, który ukoi nasze podniebienie. Dzięki bulionowi warzywnemu nasza zupa będzie miała intensywny smak, który dodatkowo podkreślą pomidory, dodajmy do tego sporo ciecierzycy i gotowe. Gotowanie bulionu i moczenie ciecierzycy są czynnościami długotrwałymi, więc pracę musimy zaplanować sobie odpowiednio wcześnie :)
Zupa krem z ciecierzycy z pomidorami
Przepis na ok. 4 porcjePotrzebujemy:
- ok. 300 g ciecierzycy suchej
- 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych, jak ktoś ma)
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- sól, pieprz
Bulion warzywny:
2 duże marchewki
1 średnią pietruszkę
1/3 selera (korzeń)
1 cebulę
2 ząbki czosnku
1 kawałek pora
Natkę pietruszki
Koperek
Koperek
Kilka liści selera
Kilka liści lubczyku
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie)
1-2 łyżki oliwy
1 litr wody
Pieprz i sólPrzygotowanie:
1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą w garnku i odstawiamy na kilka ładnych godzin. Najlepiej zalać ją na noc, aby następnego dnia była już gotowa do użycia.
2. Pokrojone warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Bulion robimy według tego przepisu. Aby wywar miał odpowiedni smak powinien gotować się minimum 2 godziny - pamiętajmy zatem, aby odpowiednio wcześnie go nastawić.
3. Gdy nasz bulion się gotuje, my w tym czasie wstawiamy do gotowania cieciorkę. Odlewamy wodę, w której się moczyła i nalewamy świeżej. Dodajemy odrobinę sody oczyszczonej - dzięki temu nasza ciecierzyca stanie się miękka po około 1 godzinie gotowania, a nie po kilku.
3. Z gotowego bulionu wyjmujemy zieleninę i połowę warzyw. Część warzyw pozostawiamy do zblendowania. Dodajemy pomidory i gotujemy wszystko razem kilka minut. Na koniec dodajemy część ugotowanej ciecierzycy. Wszystko razem blendujemy na gładką masę.
4. Pozostałą część cieciorki wrzucamy do zupy, doprawiamy koperkiem do smaku i gotowe. Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz