Burgerów nigdy za wiele! Dzisiaj kolejny pomysł, tym razem z ciecierzycy. Wśród naszych przepisów na burgery jeszcze takiego nie było, więc zapraszamy do wypróbowania :)
Burgery z ciecierzycy
Przepis na ok. 8 sztukPotrzebujemy:
- 1 szklanka nieugotowanej ciecierzycy
- ok. 5 sztuk suszonych pomidorów w zalewie z oleju
- pęczek natki pietruszki
- pół cebuli
- 2 łyżki mąki
- odrobina oliwy
- 3/4 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą w garnku i odstawiamy na kilka ładnych godzin. Najlepiej zalać ją na noc, aby następnego dnia była już gotowa do użycia. Rano odlewamy wodę, w której się moczyła i nalewamy świeżej. Dodajemy odrobinę sody oczyszczonej, dzięki niej nasza ciecierzyca będzie miękka po około 1 godzinie gotowania, a nie po kilku.
2. Kroimy cebulę i pomidory suszone w kostkę . Pietruszkę drobno siekamy.
3. Ugotowaną i nieco już ostudzoną cieciorkę ugniatamy widelcem bądź rękami - dodajemy nasze składniki i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy dodatkowo w męce i smażymy na rozgrzanym oleju.
4. Gotowych kotletów używamy jako wkładki do burgera, bądź jako dodatku do ziemniaków etc.
Smacznego!
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz