widzet

poniedziałek, 29 lutego 2016

Burgery z ciecierzycy


Burgery z ciecierzycy


Burgerów nigdy za wiele! Dzisiaj kolejny pomysł, tym razem z ciecierzycy. Wśród naszych przepisów na burgery jeszcze takiego nie było, więc zapraszamy do wypróbowania :)

Burgery z ciecierzycy

Przepis na ok. 8 sztuk

Potrzebujemy:
- 1 szklanka nieugotowanej ciecierzycy
- ok. 5 sztuk suszonych pomidorów w zalewie z oleju
- pęczek natki pietruszki
- pół cebuli
- 2 łyżki mąki
- odrobina oliwy
- 3/4 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól, pieprz

Burgery z ciecierzycy


Przygotowanie:
1. Ciecierzycę zalewamy zimną wodą w garnku i odstawiamy na kilka ładnych godzin. Najlepiej zalać ją na noc, aby następnego dnia była już gotowa do użycia. Rano odlewamy wodę, w której się moczyła i nalewamy świeżej. Dodajemy odrobinę sody oczyszczonej, dzięki niej nasza ciecierzyca będzie miękka po około 1 godzinie gotowania, a nie po kilku.

2. Kroimy cebulę i pomidory suszone w kostkę . Pietruszkę drobno siekamy.

3. Ugotowaną i nieco już ostudzoną cieciorkę ugniatamy widelcem bądź rękami - dodajemy nasze składniki i przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, które obtaczamy dodatkowo w męce i smażymy na rozgrzanym oleju.

4. Gotowych kotletów używamy jako wkładki do burgera, bądź jako dodatku do ziemniaków etc.

Smacznego!

Maugo&Paszko

Burgery z ciecierzycy


Wegetariański obiad VI




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz