Przyszła pora na naszą ofertę śniadaniową. Dziś polecamy Wam wegańskie placki, które zapewnią dużo energii na dobry początek dnia!
Energetyczne placki śniadaniowe
Przepis na 10-15 placków
Potrzebujemy:
5 łyżek mąki żytniej graham
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml zimnej wody
220 ml mleka roślinnego
4 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki nasion chia
2 łyżki sezamu
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka rodzynek
1 łyżka żurawiny
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) - jeśli chcemy, aby były słodsze
1 jabłko
Przygotowanie:
1. W dużej misce mieszamy mąki z mlekiem oraz wszystkimi składnikami oprócz siemienia lnianego. Jabłko ścieramy na grubej tarce i dodajemy 1 łyżkę oleju.
2. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, następnie w kubku lub filiżance zalewamy go wodą i odstawiamy, aż całość zgęstnieje na 10-15 minut.
3. Dodajemy gęstą zawiesinę do ciasta i całość mieszamy. Ciasto powinno mieć lekko, ale tylko lekko, pływająca konsystencję. Jeśli tak nie jest dodajmy 1 łyżkę mąki, jeśli klei się za bardzo, rozrzedźmy je wodą.
4. Rozgrzewamy olej na patelni i z masy formujemy placki, smażymy do mocnego zarumienienia się z każdej strony. Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz