widzet

piątek, 19 lutego 2016

Energetyczne placki śniadaniowe


Przyszła pora na naszą ofertę śniadaniową. Dziś polecamy Wam wegańskie placki, które zapewnią dużo energii na dobry początek dnia! 


Energetyczne placki śniadaniowe

Przepis na 10-15 placków


Potrzebujemy:
5 łyżek mąki żytniej graham
8 łyżek mąki pszennej  
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 ml zimnej wody
220 ml mleka roślinnego 
4 łyżki siemienia lnianego 
2 łyżki nasion chia
2 łyżki sezamu
2 łyżki płatków owsianych 
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka rodzynek 
1 łyżka żurawiny 
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru trzcinowego (opcjonalnie) - jeśli chcemy, aby były słodsze 
1 jabłko 
Olej



Przygotowanie: 

1. W dużej misce mieszamy mąki z mlekiem oraz wszystkimi składnikami oprócz siemienia lnianego. Jabłko ścieramy na grubej tarce i dodajemy 1 łyżkę oleju. 

2. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, następnie w kubku lub filiżance zalewamy go wodą i odstawiamy, aż całość zgęstnieje na 10-15 minut. 

3. Dodajemy gęstą zawiesinę do ciasta i całość mieszamy. Ciasto powinno mieć lekko, ale tylko lekko, pływająca konsystencję. Jeśli tak nie jest dodajmy 1 łyżkę mąki, jeśli klei się za bardzo, rozrzedźmy je wodą. 

4. Rozgrzewamy olej na patelni i z masy formujemy placki, smażymy do mocnego zarumienienia się z każdej strony. Smacznego! :)  

Maugo&Paszko 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz