Dzisiaj w roli głównej pieczarki, z których przygotujemy pyszną, sycącą i smakowitą kremową zupę. Jak zwykle prosta i szybka w wykonaniu. Nastawiać, blendować i zajadać się!
Zupa pieczarkowa krem
Przepis na 4 porcje
Potrzebujemy:
200 dag pieczarek
3 średniej wielkości ziemniaki
1-1,5 litra wody
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1/4 małego selera
1 kawałek pora
natka pietruszki
sos sojowy
olej
pierz czarny i ziołowy
Przygotowanie:
1. Najpierw obieramy pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pieczarki, marchew, por, seler pietruszkę kroimy w plastry. Ziemniaki oraz cebulę kroimy w kostkę. Nać pietruszki siekamy.
2. Rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, por, pół cebuli i nać pietruszki. Wszystko lekko podsmażamy, a następnie zalewamy odrobiną wody, żeby przykryć warzywa - dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
3. W tym czasie na patelni podsmażamy pieczarki i cebulę i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut, aż pieczarki stracą wodę i mocno zbrązowieją.
4. Dolewamy więcej wody do bulionu, dodajemy łyżkę sosu sojowego oraz pieczarki z cebulą i ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez 10-15 minut.
5. Po tym czasie całość blendujemy. Doprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym.
6. Zupę podajemy z grzankami i świeżo pokrojoną natką pietruszki, można także dodać wegańską śmietankę.
Smacznego! :)
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz