widzet

środa, 2 marca 2016

Cebula faszerowana komosą ryżową


Cebula faszerowana komosą ryżową

Dzisiaj w roli głównej pieczona cebula faszerowana komosą ryżową. Całość podkręcona wyrazistym pesto z pietruszki. Jest bardzo smacznie i kolorowo :)

Faszerowana cebula (z komosą ryżową)

Przepis na 5 porcji


Potrzebujemy:


  • 5 sporych cebul
  • pół szklanki nieugotowanej komosy ryżowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki kukurydzy (u nas puszkowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża papryczka pepperoni
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku
  • sos sojowy


 Pesto z natki pietruszki

Potrzebujemy:

  • spory pęczek świeżej natki pietruszki
  • ok. 7-8 orzechów (u nas akurat były brazylijskie, ale inne też się nadadzą :)
  • 2 łyżki śmietanki wegańskiej
  • 1 łyżeczka czubrycy zielonej
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • oliwa
  • sól


Cebula faszerowana komosą ryżową


Przygotowanie:


  1. Najpierw gotujemy komosę ryżową
  2. W tym czasie przygotowujemy nasze cebule: obieramy, odcinamy czubek i łyżeczką wydrążamy środek - nie zostawiamy zbyt grubych ścianek :)
  3. Część (około 1/3) wydrążonej cebuli siekamy w kostkę. To samo robimy z czosnkiem i papryczką pepperoni. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i czekamy, aż się zarumienią. Dodajemy kukurydzę i ugotowaną quinoę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy sól, pieprz i wszystko mieszamy jeszcze chwilę, a następnie zdejmujemy z ognia.
  4. Cebule smarujemy oliwą z zewnątrz i delikatnie wewnątrz i pakujemy w nie nasz farsz. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i z wierzchu jeszcze raz delikatnie skrapiamy całość oliwą oraz sosem sojowym.
  5. Wstawiamy naczynie do piekarnia na 180*C i pieczemy około 30 minut.
  6.  W tym czasie kręcimy nasze zielone pesto - wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Jeżeli pesto będzie zbyt gęste, to dodajemy więcej oliwy.
  7. Upieczoną cebulę podajemy z pesto z natki pietruszki.

Smacznego!


Maugo&Paszko



Cebula faszerowana komosą ryżową



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz