Dzisiaj w roli głównej pieczona cebula faszerowana komosą ryżową. Całość podkręcona wyrazistym pesto z pietruszki. Jest bardzo smacznie i kolorowo :)
Faszerowana cebula (z komosą ryżową)
Przepis na 5 porcji
Potrzebujemy:
- 5 sporych cebul
- pół szklanki nieugotowanej komosy ryżowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki kukurydzy (u nas puszkowa)
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża papryczka pepperoni
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
- sos sojowy
Pesto z natki pietruszki
Potrzebujemy:
- spory pęczek świeżej natki pietruszki
- ok. 7-8 orzechów (u nas akurat były brazylijskie, ale inne też się nadadzą :)
- 2 łyżki śmietanki wegańskiej
- 1 łyżeczka czubrycy zielonej
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- oliwa
- sól
Przygotowanie:
- Najpierw gotujemy komosę ryżową
- W tym czasie przygotowujemy nasze cebule: obieramy, odcinamy czubek i łyżeczką wydrążamy środek - nie zostawiamy zbyt grubych ścianek :)
- Część (około 1/3) wydrążonej cebuli siekamy w kostkę. To samo robimy z czosnkiem i papryczką pepperoni. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i czekamy, aż się zarumienią. Dodajemy kukurydzę i ugotowaną quinoę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy sól, pieprz i wszystko mieszamy jeszcze chwilę, a następnie zdejmujemy z ognia.
- Cebule smarujemy oliwą z zewnątrz i delikatnie wewnątrz i pakujemy w nie nasz farsz. Wkładamy je do naczynia żaroodpornego i z wierzchu jeszcze raz delikatnie skrapiamy całość oliwą oraz sosem sojowym.
- Wstawiamy naczynie do piekarnia na 180*C i pieczemy około 30 minut.
- W tym czasie kręcimy nasze zielone pesto - wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Jeżeli pesto będzie zbyt gęste, to dodajemy więcej oliwy.
- Upieczoną cebulę podajemy z pesto z natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz