widzet

czwartek, 17 marca 2016

Kruche pierożki wegańskie z soczewicą


Kruche pierożki wegańskie z soczewicą
Ostatnie spotkanie z pierożkami w cieście zainspirowało do dzisiejszego wpisu. Jeżeli w danym miejscu nie ma opcji wegańskich, to najlepiej zawijać się do domu i robić własne zweganizowane danie! Kruche pierożki sprawdzą się doskonale na ciepło, jak i na zimno - mogą więc stanowić obiad sam w sobie, lub przekąskę. Idealne także do zapakowania  w pudełko jako posiłek do pracy/szkoły. Czasochłonne nie są, więc koniecznie zapraszamy do spróbowania!

Kruche pierożki wegańskie z soczewicą

Przepis na ok. 10-12 sztuk


Potrzebujemy:

Ciasto:
  • ok. 300 g mąki (3 szklanki - u nas 200 g mąki pszennej + 100 g mąki z ciecierzycy)
  • ok. pół szklanki wody
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • (przyda się także wałek do ciasta :)
Farsz:
  • 3/4 szklanki nieugotowanej czerwonej soczewicy
  • pół czerwonej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku (zależy jak bardzo lubimy czosnek:)
  • 6-7 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki prażonego słonecznika
  • 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii (ewentualnie pół łyżki suszonej)
  • sól, pieprz do smaku

Kruche pierożki wegańskie z soczewicą


Przygotowanie:


  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i wodę. Mieszamy dokładnie i dodajemy oliwę. Ciasto ma być miękkie, ale nie lepiące. Gdy jest zbyt twarde dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt lejące dodajemy mąkę. 
  2. Soczewicę wstawiamy do gotowania (1 miarę soczewicy zalewamy 2 miarami wody). Odrobinę solimy i gotujemy, aż cała woda zostanie wchłonięta. Po ugotowaniu odstawiamy ją do ostygnięcia. 
  3. W czasie gotowania soczewicy kroimy sobie w kostkę czosnek, cebulę oraz suszone pomidory. 
  4. Do ostygniętej soczewicy dodajemy pokrojone w kostkę warzywa oraz przyprawy, prażony słonecznik i posiekaną bazylię.  Wszystko dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą/pieprzem/ulubionymi przyprawami.
  5. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy (np. kubkiem) nieduże koła, z których będziemy lepić nasze pierożki. Do środka takiego koła wkładamy sporo masy i dokładnie zlepiamy brzegi.
  6. Pierożki smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Wcinamy je od razu na ciepło, lub jeżeli mamy na tyle silnej woli - później na zimno. W obu przypadkach smakują pysznie :)

Smacznego!

Maugo&Paszko 

Kruche pierożki wegańskie z soczewicą

Kruche pierożki wegańskie z soczewicą

Kruche pierożki wegańskie z soczewicą

Kruche pierożki wegańskie z soczewicą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz