Już raz staraliśmy się łamać konwencje burgerowe, robiąc burgera w pomidorach. Dzisiaj bardziej tradycyjnie, aczkolwiek inaczej. Zwykłą bułę zamieniamy na super-truper-kolorową różową bułeczkę :D
By uchronić kuchnię od rutyny!
By zjednoczyć warzywne peleryny!
By nudzie i monotonii nie przyznać racji!
By gwiazd dosięgnąć, będziemy walczyć!
Maugo!
Paszko!
Zespół "BP" walczy w służbie jadła!
Więc poddaj się, lub do kuchni marsz!
Mniam! To fakt!
Różowe bułki buraczane
Przepis na ok. 14-16 bułek
Potrzebujemy:
- 3 małe buraki
- 1-1,5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (odrobinę z tego zostawiamy do posmarowania bułek na koniec)
- 4-5 szklanek mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 5 łyżek oleju
- sól
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- sezam + opcjonalnie nasiona lnu do posypania
Przygotowanie:
- Buraki gotujemy ok. 30-40 min, aby zmiękły. Im mniejsze, tym czas gotowania krótszy. Po ugotowaniu czekamy, aż ostygną, obieramy i kroimy na mniejsze części.
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na 10 minut i czekamy, aż zaczną reagować.
- W tym czasie buraki blendujemy z mlekiem sojowym - czyli robimy puree buraczane. Nie dolewamy od razu całego mleka - zobaczmy, jak gęste/luźne jest nasze ciasto i ewentualnie później dolewajmy.
- Gotowe odstane drożdże wlewamy do miski, dodajemy olej, sól oraz przesiewamy mąkę. Na koniec dodajemy nasze puree buraczane. Ciasto ma być miękkie, ale nie lejące się. Przy zbyt luźnym i klejącym cieście dosypujemy stopniowo mąkę. Można również dodać odrobinę oleju. Gotowe ciasto odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na jakieś 15 min, żeby podrosło.
- Następnie formujemy nieduże kuleczki, które układamy na blasze. Wierzch smarujemy mlekiem sojowym i posypujemy sezamem/nasionami lnu. Pieczemy ok 20-30 minut w temp 180*C.
- W czasie, gdy nasze różowe buły się pieką, my możemy spokojnie zrobić do nich wkładkę w postaci tofu-burgera.
Tofu-burger z orzechami
Przepis na ok. 4-5 kotletów
Potrzebujemy:
- 1 kostka tofu naturalnego (180g)
- garść orzechów (u nas pinia)
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki mąki
- odrobina wody
- płatki owsiane jako panierka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Tofu rozgniatamy widelcem na gładka masę. Orzechy i pietruszkę siekamy drobno.
- Czosnek również drobno siekamy i zarumieniamy na oleju na patelni. Dodajemy do tofu. Dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy.
- Aby nasza masa nie rozlatywała się dodajemy do niej odrobinę wody i mąki i mieszamy całość. Formujemy z tego kotlety, które obtaczamy w płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz