widzet

sobota, 19 marca 2016

Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami


Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami

Już raz staraliśmy się łamać konwencje burgerowe, robiąc burgera w pomidorach. Dzisiaj bardziej tradycyjnie, aczkolwiek inaczej. Zwykłą bułę zamieniamy na super-truper-kolorową różową bułeczkę :D 

By uchronić kuchnię od rutyny!
By zjednoczyć warzywne peleryny!
By nudzie i monotonii nie przyznać racji!
By gwiazd dosięgnąć, będziemy walczyć!
Maugo!
Paszko!
Zespół "BP" walczy w służbie jadła!
Więc poddaj się, lub do kuchni marsz!
Mniam! To fakt!


Różowe bułki buraczane

Przepis na ok. 14-16 bułek

Potrzebujemy:


  • 3 małe buraki
  • 1-1,5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (odrobinę z tego zostawiamy do posmarowania bułek na koniec)
  • 4-5 szklanek mąki pszennej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • sezam + opcjonalnie nasiona lnu  do posypania

Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami


Przygotowanie:


  1. Buraki gotujemy ok. 30-40 min, aby zmiękły. Im mniejsze, tym czas gotowania krótszy. Po ugotowaniu czekamy, aż ostygną, obieramy i kroimy na mniejsze części.
  2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy cukier.  Odstawiamy na 10 minut i czekamy, aż zaczną reagować.
  3. W tym czasie buraki blendujemy z mlekiem sojowym - czyli robimy puree buraczane. Nie dolewamy od razu całego mleka - zobaczmy, jak gęste/luźne jest nasze ciasto i ewentualnie później dolewajmy. 
  4. Gotowe odstane drożdże wlewamy do miski, dodajemy olej, sól oraz przesiewamy mąkę. Na koniec dodajemy nasze puree buraczane. Ciasto ma być miękkie, ale nie lejące się. Przy zbyt luźnym i klejącym cieście dosypujemy stopniowo mąkę. Można również dodać odrobinę oleju. Gotowe ciasto odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na jakieś 15 min, żeby podrosło.
  5. Następnie formujemy nieduże kuleczki, które układamy na blasze. Wierzch smarujemy mlekiem sojowym i posypujemy sezamem/nasionami lnu. Pieczemy ok 20-30 minut w temp 180*C.
  6. W czasie, gdy nasze różowe buły się pieką, my możemy spokojnie zrobić do nich wkładkę w postaci tofu-burgera.


Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami


Tofu-burger z orzechami

Przepis na ok. 4-5 kotletów

Potrzebujemy:


  • 1 kostka tofu naturalnego (180g)
  • garść orzechów (u nas pinia)
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki mąki
  • odrobina wody
  • płatki owsiane jako panierka
  • sól, pieprz


Przygotowanie:



  1. Tofu rozgniatamy widelcem na gładka masę. Orzechy i pietruszkę siekamy drobno.
  2. Czosnek również drobno siekamy i zarumieniamy na oleju na patelni. Dodajemy do tofu.  Dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko mieszamy. 
  3. Aby nasza masa nie rozlatywała się dodajemy do niej odrobinę wody i mąki i mieszamy całość. Formujemy z tego kotlety, które obtaczamy w płatkach owsianych. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. 

Smacznego!

Maugo&Paszko



Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami

Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami

Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami

Różowe bułki z buraków & Tofu-burger z orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz