Polska kuchnia w natarciu! Tym razem polecamy aromatyczną i rozgrzewającą wegańską fasolkę po bretońsku. Jeśli nastawiacie fasolę na noc, przygotowanie tego dania zajmie Wam bardzo mało czasu, a proste wykonanie tylko zachęca do działania. Nie zwlekajcie, fasola z dodatkiem soi już na Was czeka!
Wegańska fasolka po bretońsku
Przepis na 3-4 porcje
Potrzebujemy:
- 300 g białej fasoli (lub 1 puszkę fasoli)
- 6 kotletów sojowych
- 400 g przecieru pomidorowego
- 1 cebulę
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 0,5 łyżeczka mielonego chilli
- 1 łyżkę majeranku
- 1 łyżkę bazylii
- 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sos teriyaki
- pieprz
- natka pietruszki
- olej
Przygotowanie:
- Jeśli posiadamy suchą fasolę, najpierw namaczamy ją w nocy na 8-10 godzin, a następnie gotujemy ją do miękkości w nieosolonej wodzie. Jeśli używamy fasoli z puszki, nie mamy już takiego problemu.
- Kotlety sojowe zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 15 min, a później odcedzamy, kroimy w plastry lub kostkę i marynujemy pieprzem, sosem teriyaki, 1 łyżeczką wędzonej papryki. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
- Cebulę drobno siekamy, tak samo czynimy z jednym ząbkiem czosnku, natomiast 2 pozostałe przeciskamy.
- W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę, posiekany czosnek. Czekamy, aż cebula się zeszkli i wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko ze sobą mieszamy.
- Dodajemy pokrojone kawałki zamarynowanej soi i smażymy całość. Do garnka wsypujemy również zmielony kminek i gałkę muszkatołową.
- Teraz dodajemy fasolę, przecier pomidorowy, mielone chilli,wędzoną paprykę, przeciśnięty czosnek i koncentrat. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i gotujemy przez 15-20 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy majeranek i bazylię oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, jeśli chcemy, aby danie było bardziej pieprzne.
- Fasolkę po bretońsku podajemy z posiekaną natką pietruszki i chlebem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz