Kolejna odsłona wegańskich pomysłów na Wielkanoc. Poprzednio zajadaliśmy się kanapkami z bezjajeczną pastą z ciecierzycy, dzisiaj proponujemy zupę chrzanową, która jest niezwykle sycąca. Taka potrawa nie gości na polskich stołach zbyt często i szczerze przyznamy, że to nasza pierwsza tego typu zupa. Smak nas nie zawiódł, więc przepis leci na bloga, aby inni również mogli spróbować! :)
Wegańska zupa chrzanowa
Przepis na około 5 porcji
Potrzebujemy:- 2 marchewki
- kawałek pora
- 1 cebula
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- 3-4 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- sól, pieprz
- 1-1,5 słoiczka chrzanu (w zależności jak ostry smak chcemy uzyskać; 1 słoiczek u nas ma 175g)*
- 1 opakowanie śmietanki sojowej
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżeczki mąki + 3 łyżki wody
- sól, pieprz (można użyć soli kala namak o jajecznym smaku, jeśli ktoś ma)
- grzanki
Przygotowanie:
- Zaczynamy od wstawienia bulionu warzywnego, który będzie naszą bazą. Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy minimum godzinę, tak, żeby smaki z warzyw się uwolniły. Im dłużej gotujemy, tym wywar ma mocniejszy smak, więc warto potrzymać go na ogniu trochę dłużej.
- Kiedy wywar mamy gotowy wyjmujemy warzywa i przyprawy. Zostawiamy ziemniaki, które będą nam potrzebne w dalszym etapie.
- Śmietankę sojową przelewamy do miski i dokładnie mieszamy ją z chrzanem. Dodajemy odrobinę gorącego bulionu do miski i ponownie mieszamy. Następnie całą zawartość miski wlewamy do garnka z bulionem cały czas mieszając.
- Dodajemy majeranek, sól i pieprz.
- Zupa w takim wydaniu jest bardzo rzadka - musimy ją zagęścić. W tym celu mieszamy w oddzielnym kubku 2 łyżeczki mąki pszennej z 2-3 łyżkami zimnej wody. Bardzo dokładnie rozbijamy wszelkie grudki. Kiedy to zrobimy wlewamy do kubka znaczną ilość gotującej się zupy (w innym wypadku, gdybyśmy wlali mąkę z wodą od razu do zupy zrobiłby nam się "klusek":). Tak przygotowaną miksturę dopiero wlewamy do garnka z resztą zupy i dokładnie mieszamy.
- Aby złagodzić smak chrzanu i nadać jej bardziej aksamitną strukturę oraz dodatkowo zagęścić zupę używamy ziemniaków z gotowanego wcześniej bulionu. Wrzucamy je do zupy, a całość blendujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
- Tak gotową zupę dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem oraz podajemy z grzankami (najłatwiej pokroić chleb w kosteczkę i "usmażyć" na patelni z dodatkiem oliwy i granulowanego czosnku. Można również w analogiczny sposób upiec grzanki w piekarniku).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz