widzet

piątek, 4 marca 2016

Wegański kapuśniak

Wegański kapuśniak
Dzisiaj polecamy wegański kapuśniak, który jest idealny  na zimowy obiad. Przy okazji warto sobie przypomnieć tradycyjne smaki polskiej kuchni w wersji wegańskiej. U nas tej zimy kapuśniaczek gości bardzo często :)

Wegański kapuśniak 

Przepis na 4-5 porcji

Potrzebujemy:


  • 400g kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1,5 litra wody
  • oliwa lub olej
  • pieprz


Wegański kapuśniak


Przygotowanie: 


  1. Obieramy marchew, pietruszkę, ziemniaki, czosnek i cebulę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaki i cebulę w kostkę, a czosnek siekamy. 
  2. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna płuczemy ją pod zimną wodą i szatkujemy. 
  3. Teraz w jednym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek, liście laurowe oraz ziemniaki. Całość lekko podsmażamy i zalewamy łyżką sosu sojowego oraz 1 litrem wody. Gotujemy przez 15-20 minut. 
  4. W drugim garnku również dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i dodajemy kiszoną kapustę. Dolewamy pół litra wody, wędzoną paprykę, chilli, gałkę oraz chrzan. Dusimy całość pod przykryciem do momentu aż kapusta stanie się miękka. 
  5. Po tym czasie zawartość garnka z kapusta przelewamy do garnka z bulionem i warzywami i całość gotujemy przez ok. 10 min, tak żeby smaki się połączyły. Zupę możemy jeszcze doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 
  6. Wegański kapuśniak będzie miał bardzo głęboki smak kiszonej kapusty, chrzanu i wędzonej papryki. Polska kuchnia górą! Smacznego! 

Maugo&Paszko


Wegański kapuśniak

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz