Dzisiaj polecamy wegański kapuśniak, który jest idealny na zimowy obiad. Przy okazji warto sobie przypomnieć tradycyjne smaki polskiej kuchni w wersji wegańskiej. U nas tej zimy kapuśniaczek gości bardzo często :)
Wegański kapuśniak
Przepis na 4-5 porcji
Potrzebujemy:
- 400g kapusty kiszonej z marchewką
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego chilli
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego (kumin)
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1,5 litra wody
- oliwa lub olej
- pieprz
Przygotowanie:
- Obieramy marchew, pietruszkę, ziemniaki, czosnek i cebulę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry, ziemniaki i cebulę w kostkę, a czosnek siekamy.
- Jeśli kapusta jest mocno kwaśna płuczemy ją pod zimną wodą i szatkujemy.
- Teraz w jednym garnku rozgrzewamy oliwę i dodajemy cebulę, marchew, pietruszkę, czosnek, liście laurowe oraz ziemniaki. Całość lekko podsmażamy i zalewamy łyżką sosu sojowego oraz 1 litrem wody. Gotujemy przez 15-20 minut.
- W drugim garnku również dodajemy odrobinę oliwy lub oleju i dodajemy kiszoną kapustę. Dolewamy pół litra wody, wędzoną paprykę, chilli, gałkę oraz chrzan. Dusimy całość pod przykryciem do momentu aż kapusta stanie się miękka.
- Po tym czasie zawartość garnka z kapusta przelewamy do garnka z bulionem i warzywami i całość gotujemy przez ok. 10 min, tak żeby smaki się połączyły. Zupę możemy jeszcze doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Wegański kapuśniak będzie miał bardzo głęboki smak kiszonej kapusty, chrzanu i wędzonej papryki. Polska kuchnia górą! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz