widzet

niedziela, 6 marca 2016

Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną

Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną
Dzisiaj prezentujemy kolejną wariację na temat ciasta francuskiego. Wegańskie ciasto dostaniecie w większości supermarketów. Żeby uprzedzić pytania o to, czy przypadkiem nie ma tam masła - nie, w większości nie ma - trzeba tylko sprawdzić skład :) Ciasto francuskie dobre jest już samo w sobie i właściwie, czego by się do niego nie włożyło, to efekt końcowy jest smaczny. Zarówno w wersji na słono i na słodko. Zapraszamy na paszteciki z farszem z kaszy jaglanej i warzywami. Poprzednią odsłonę z ciastem francuskim znajdziecie tutaj. 

Wegańskie paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną

Przepis na ok 16 sztuk

Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • pół szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 2-3 łyżki zielonego groszku (lub konserwowego)
  • 3-4 suszone pomidory
  • 3 łyżeczki ajvaru (opcjonalnie koncentratu pomidorowego)
  • pół cebuli
  • sól, pieprz do smaku

Wegańskie paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną


Przygotowanie:


  1. Kaszę jaglaną przelewamy dokładnie na sitku wrzątkiem, a następnie zimną wodą (aby pozbyć się goryczki) i dopiero wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę w proporcji: 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy i odrobinę soli.
  2. Następnie wstawiamy do gotowania pod przykryciem - nie mieszamy kaszy podczas gotowania, bo inaczej zrobi nam się papka. Przykrywamy i czekamy aż woda się zagotuje. Wówczas zmniejszamy gaz i zostawiamy. Od czasu do czasu sprawdzamy tylko, czy kasza jest już gotowa - kiedy będzie, odstawiamy ją, aby trochę wystygła.
  3. Suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę i dodajemy do kaszy jaglanej. Do garnka z kaszą wrzucamy także groszek, przyprawy i ajvar. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy także dodać swoje ulubione przyprawy, ale sól i pieprz również wystarczą.
  4. Ciasto kroimy na prostokąty - każdy prostokąt delikatnie rozciągamy i nakładamy naszą masę. Brzegi dokładnie zlepiamy palcami oraz przygniatamy widelcem, żeby nie otworzyły się w czasie pieczenia. 
  5. Gotowe paszteciki kładziemy na blasze z odrobiną oleju i pieczemy ok. 20-30 min. W połowie obracamy je na drugą stronę. Gdy wystygną zajadamy się nimi ze smakiem :) Smacznego!

Maugo&Paszko

Wegańskie paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz