Tofu jest bardzo przydatnym skladnikiem w kuchni roślinnej. Jednak nie każdy wie, jak się za nie zabrać. Jak stworzyć odpowiednią marynatę i jak dobrze zamarynować tofu? Podajemy 5 pomysłów na marynowane tofu. Sprawdźcie koniecznie!
1. Tofu w stylu azjatyckim
Potrzebujemy:
- 1 kostkę tofu
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 1 ząbek czosnku
- kawałek startego imbiru - 2x2 cm
- pieprz ziołowy
Przygotowanie:
- Tofu odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze części - 3-4 cm plastry.
- Wrzucamy je do miski, dodajemy sos sojowy, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni chińskiej i azjatyckiej.
2. Tofu w stylu indyjskim
Potrzebujemy:
- 1 kostkę tofu
- 1 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- kawałek startego imbiru - 1x1 cm
- 1 łyżkę kurkumy
- 1 łyżkę curry
- 1 łyżkę kardamonu
- 1 łyżeczkę kuminu
- 1/2 łyżeczkę zmielonej kolendry
- opcjonalnie możemy użyć mieszanki garam masala
- pieprz
Przygotowanie:
- Tofu odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze części - 3-4 cm plastry.
- Wrzucamy je do miski, dodajemy sos sojowy, oliwę, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Zastosowanie: Do wszelakich dań kuchni indyjskiej, do samego ryżu lub curry.
3. Tofu w stylu włoskim (w ziołach)
Potrzebujemy:
- 1 kostkę tofu
- 2-3 łyżki wody po ogórkach kiszonych
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- łyżkę bazylii w proszku
- łyżkę oregano w proszku
- łyżeczkę tymianku
- opcjonalnie można dodać świeżą bazylię lub dodać mieszankę ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Tofu odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze części - 3-4 cm plastry.
- Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę i wodę po ogórkach, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Zastosowanie:
Doskonale nadaję się do sałatek, dań łagodnych. Najlepiej nie smażyć tylko wrzucać lub dodawać do dań. Jeśli chcemy, aby było ciepłe, dodajemy je pod sam koniec gotowania.4. Tofu w stylu meksykańskim
Potrzebujemy:
- 1 kostkę tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżkę oliwy
- łyżkę czerwonej papryki słodkiej
- łyżkę sproszkowanego chilli
- 1 łyżeczkę kuminu
- możemy również pestki z chilli i posiekaną papryczkę
- pieprz
Przygotowanie:
- Tofu odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze części - 3-4 cm plastry.
- Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę i sos sojowy, papryki oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Zastosowanie: Dla fanów ostrych potraw i kuchni meksykańskiej.
5. Tofu w stylu mięsnym
Potrzebujemy:
- 1 kostkę tofu
- 4-5 łyżki sosu teriyaki
- łyżkę sproszkowanej wędzonej czerwonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
Przygotowanie:
- Tofu odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze części - 3-4 cm plastry.
- Wrzucamy je do miski, dodajemy sos teriyaki, czosnek oraz wędzoną paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Całość odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Zastosowanie: Wszystkie kuchnie, w których brakuje Wam mięsnego smaku.
Maugo&Paszko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz