Co podać na deser, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu? Idealnym wyjściem jest kokosowy jagielnik bez pieczenia, który po pierwsze składa się z kilku łatwo dostępnych składników, po drugie jest szybki i prosty w wykonaniu, a po trzecie smakuje wyśmienicie! :D
Kokosowy jagielnik
Przepis na jedną dużą blachę
Potrzebujemy:
- 1 duże opakowanie herbatników wegańskich*
- 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
- 3 szklanki mleka roślinnego (u nas waniliowe sojowe, ale inne słodkie też się nada :)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- pół puszki stałej części mleczka kokosowego (czyli ok. 200 ml)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru
- płatki kokosowe do posypania
- i/lub cukier puder
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy dokładnie wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka roślinnego i gotujemy pod przykryciem.
- W pozostałej szklance mleka rozrabiamy zawartość budyniu i kiedy kasza będzie ugotowana dolewamy to do garnka z kaszą, dodajemy jeszcze łyżkę cukru i gotujemy jeszcze kilka minut dokładnie mieszając. Nasza masa mocno zgęstnieje i stanie się jeszcze bardziej waniliowa :)
- Ugotowaną kaszę jaglaną z budyniem odrobinę studzimy. Dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie blendujemy całość na gładką masę.
- Na blasze układamy ciastka jedno obok drugiego. Wykładamy na nie masę i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Na wierzchu rozsmarowujemy roztopioną w garnku gorzką czekoladę (podczas roztapiania możemy dodać odrobinę mleka, żeby się nie przypaliło) i posypujemy patkami/wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wkładamy na jakąś godzinę do lodówki. Jeżeli dla kogoś jest mało słodkie, dodatkowo można posypać je cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz