widzet

niedziela, 10 kwietnia 2016

Kokosowy jagielnik


Kokosowy jagielnik

Co podać na deser, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu? Idealnym wyjściem jest kokosowy jagielnik bez pieczenia, który po pierwsze składa się z kilku łatwo dostępnych składników, po drugie jest szybki i prosty w wykonaniu, a po trzecie smakuje wyśmienicie! :D

Kokosowy jagielnik

Przepis na jedną dużą blachę


Potrzebujemy:

  • 1 duże opakowanie herbatników wegańskich*
  • 1 szklanka nieugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka roślinnego (u nas waniliowe sojowe, ale inne słodkie też się nada :)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • pół puszki stałej części mleczka kokosowego (czyli ok. 200 ml)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka cukru
  • płatki kokosowe do posypania 
  • i/lub cukier puder
*można dostać np. w Lidlu

Kokosowy jagielnik


Przygotowanie:


  1. Kaszę jaglaną wrzucamy na sitko i przelewamy dokładnie wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka roślinnego i gotujemy pod przykryciem. 
  2. W pozostałej szklance mleka rozrabiamy zawartość budyniu i kiedy kasza będzie ugotowana dolewamy to do garnka z kaszą, dodajemy jeszcze łyżkę cukru i gotujemy jeszcze kilka minut dokładnie mieszając. Nasza masa mocno zgęstnieje i stanie się jeszcze bardziej waniliowa :)
  3. Ugotowaną kaszę jaglaną z budyniem odrobinę studzimy. Dodajemy mleczko kokosowe i dokładnie blendujemy całość na gładką masę.
  4. Na blasze układamy ciastka jedno obok drugiego. Wykładamy na nie masę i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Na wierzchu rozsmarowujemy roztopioną w garnku gorzką czekoladę (podczas roztapiania możemy dodać odrobinę mleka, żeby się nie przypaliło) i posypujemy patkami/wiórkami  kokosowymi. 
  5. Ciasto wkładamy na jakąś godzinę do lodówki. Jeżeli dla kogoś jest mało słodkie, dodatkowo można posypać je cukrem pudrem.

Smacznego!


Maugo&Paszko


Kokosowy jagielnik

Kokosowy jagielnik

Kokosowy jagielnik

Kokosowy jagielnik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz