Wykonanie majonezu sojowego jest niezwykle proste i szybkie. Owszem, po część składników trzeba będzie się nieco nachodzić po sklepach, ale sól kala namak czy płatki drożdżowe przydadzą się do innych przepisów kuchni wegańskiej. Jeśli brakuje Wam tego dodatku do kanapek, sałatek i innych obiadowych dań, to nie zwlekajcie i bierzcie się do roboty!
Majonez sojowy
Przepis na ok. 300 g
Potrzebujemy:
- 1 szklanka mleka sojowego niesłodzonego
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego (lub innego o łagodnym smaku)
- 2,5-3 łyżeczki musztardy
- 1 płaska łyżeczka soli kala namak
- 4 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1-1,5 łyżeczki octu (u nas jabłkowy)
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- Mleko sojowe, musztardę, sól, płatki drożdżowe i pieprz wlewamy do blendera. Miksujemy około 1-2 minuty.
- Następnie cały czas miksując dolewamy powoli olej. Blendujemy jeszcze chwilę, aby składniki dobrze się wymieszały. Nasz majonez jest już zagęszczony (jeżeli jest zbyt płynny dolewamy jeszcze trochę oleju). Dodatkowo stężej w lodówce.
- Majonez do złudzenia przypomina ten prawdziwy, jajeczny. To za sprawą soli kala namak o jajecznym posmaku oraz płatków drożdżowych - są one ważnym składnikiem tego przepisu. Jeżeli majonez jest dla nas zbyt mdły (co jest chyba jedną z cech majonezu :D - możemy dodać więcej pieprzu czy musztardy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz