widzet

piątek, 15 kwietnia 2016

Makaron po azjatycku z marynowanym tofu


Makaron po azjatycku z marynowanym tofu
Smażony makaron w słodko - ostrym sosie chilli z marynowanym tofu i warzywami , to prawdziwa uczta smaków, która nie wymaga dużo czasu i wysiłku. Jeśli macie pod rękę kostkę tofu, makaron i warzywa - to ten przepis jest dla Was! 

Makaron po azjatycku z marynowanym tofu

Przepis na 4-6 porcji

Potrzebujemy:

  • kostkę marynowanego tofu 250 g (my użyliśmy gotowego od Polsoji - marynowane w sosie tamari, w smaku podobne do wędzonego, więc można użyć zamiennie lub zamarynować samemu zwykłe tofu) - jak zamarynować tofu?
  • pół żółtej papryki
  • 4 duże różyczki kalafiora
  • 6 pieczarek
  • pół cukinii 
  • 1 papryczka chilli 
  • 4-6 plastrów suszonych pomidorów
  • natka pietruszki lub kolendry
  • połowa słoiczka ze słodkim sosem chilli - ok. 70 g 
  • oliwa i olej
  • połowa opakowania pełnoziarnistego makaronu 

Przyprawy:

  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 łyżka kurkumy
  • pieprz i sól 
Makaron po azjatycku z marynowanym tofu

Przygotowanie:

  1. Marynowane tofu kroimy w paski o szerokości 1 cm. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
  2. Różyczki kalafiora również kroimy w drobne plastry. Cukinię kroimy  w drobną kosteczkę. Tak pokrojone warzywa wkładamy do miski i dodajemy łyżkę oliwę, granulowany czosnek, kurkumę. Wszystko mieszamy i odkładamy na bok.
  3. Żółtą paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy. Jeśli chcemy, aby danie było mocno ostre zostawiamy również pestki, jeśli chcemy nieco łagodne, pestek się pozbywamy. Plastry suszonych pomidorów kroimy w ćwiartki.
  4. Makaron zagotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy tofu. Smażymy je do czasu, aż się nieco przyrumieni.
  6. Teraz dodajmy pieczarki i smażymy, aż odparujemy z nich woda.
  7. Gdy pieczarki zbrązowieją dodajemy kalafior, cukinię, papryki i pomidory. Wszystko mieszamy ze sobą i smażymy przez 10-15 minut.
  8. Po tym czasie dodajemy słodki sos chilli. Alternatywnie możemy również dodać nieco cukru, jeśli nie posiadamy takiego sosu.
  9. Ugotowany makaron odsadzamy i wrzucamy na patelnie, gdzie go lekko podsmażamy i łączymy z całością.
  10. Makaron po azjatycku z marynowanym tofu wykładamy na talerz i na wierzch dodajemy posiekaną kolendrę lub pietruszkę.

Maugo&Paszko


Makaron po azjatycku z marynowanym tofu

Makaron po azjatycku z marynowanym tofu

Makaron po azjatycku z marynowanym tofu
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz