Smażony makaron w słodko - ostrym sosie chilli z marynowanym tofu i warzywami , to prawdziwa uczta smaków, która nie wymaga dużo czasu i wysiłku. Jeśli macie pod rękę kostkę tofu, makaron i warzywa - to ten przepis jest dla Was!
Makaron po azjatycku z marynowanym tofu
Przepis na 4-6 porcji
Potrzebujemy:
- kostkę marynowanego tofu 250 g (my użyliśmy gotowego od Polsoji - marynowane w sosie tamari, w smaku podobne do wędzonego, więc można użyć zamiennie lub zamarynować samemu zwykłe tofu) - jak zamarynować tofu?
- pół żółtej papryki
- 4 duże różyczki kalafiora
- 6 pieczarek
- pół cukinii
- 1 papryczka chilli
- 4-6 plastrów suszonych pomidorów
- natka pietruszki lub kolendry
- połowa słoiczka ze słodkim sosem chilli - ok. 70 g
- oliwa i olej
- połowa opakowania pełnoziarnistego makaronu
Przyprawy:
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 1 łyżka kurkumy
- pieprz i sól
- Marynowane tofu kroimy w paski o szerokości 1 cm. Pieczarki obieramy i kroimy w plastry.
- Różyczki kalafiora również kroimy w drobne plastry. Cukinię kroimy w drobną kosteczkę. Tak pokrojone warzywa wkładamy do miski i dodajemy łyżkę oliwę, granulowany czosnek, kurkumę. Wszystko mieszamy i odkładamy na bok.
- Żółtą paprykę kroimy w kostkę, a papryczkę chilli drobno siekamy. Jeśli chcemy, aby danie było mocno ostre zostawiamy również pestki, jeśli chcemy nieco łagodne, pestek się pozbywamy. Plastry suszonych pomidorów kroimy w ćwiartki.
- Makaron zagotowujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy tofu. Smażymy je do czasu, aż się nieco przyrumieni.
- Teraz dodajmy pieczarki i smażymy, aż odparujemy z nich woda.
- Gdy pieczarki zbrązowieją dodajemy kalafior, cukinię, papryki i pomidory. Wszystko mieszamy ze sobą i smażymy przez 10-15 minut.
- Po tym czasie dodajemy słodki sos chilli. Alternatywnie możemy również dodać nieco cukru, jeśli nie posiadamy takiego sosu.
- Ugotowany makaron odsadzamy i wrzucamy na patelnie, gdzie go lekko podsmażamy i łączymy z całością.
- Makaron po azjatycku z marynowanym tofu wykładamy na talerz i na wierzch dodajemy posiekaną kolendrę lub pietruszkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz