W internetach można znaleźć sporo wymyślnych przepisów na naleśniki. Jednak my nie lubimy utrudniać sobie życia. Tak oto powstały ekspresowe naleśniory, z których stworzymy pieczarkowe krokiety (miały pozować do zdjęć, ale zostały zbyt szybko pochłonięte), albo wersję light z sałatą i domowym hummusem w środku :) Check it out!
Najprostsze wegańskie naleśniki
Przepis na około 10 sztuk
Potrzebujemy:
- 2,5-3 szklanki wody lub mleka sojowego (może być pół porcji wody i pół mleka. Polecamy wodę gazowaną - naleśniki będą bardziej pulchne)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki miksujemy razem na gładką, lejącą się masę.
- Na rozgrzanym oleju odpowiednią ilość ciasta rozlewamy po całości patelni. Smażymy z jednej strony do momentu, aż ciasto swobodnie zacznie odchodzić od powłoki patelni. Przewracamy na drugą stronę i trzymamy jeszcze chwilkę. Gotowe!
Na zdjęciach naleśniki podane są z domowym hummusem, mixem sałat, pomidorem i domowym ajvarem - pyszka :D]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz