Czy można zrobić coś smacznego z odpadków jedzeniowych? Jak się okazuje - można! Wystarczy nieco kreatywności i dobrych chęci, a można wyczarować naprawdę ciekawe rzeczy. Dzisiaj jest Światowy Dzień Ziemi, więc dzisiejszy posiłek idealnie komponuje się z tą ideą. Pamiętajmy jednak, że z takich opcji jedzeniowych możemy korzystać o wiele częściej, niż raz do roku :)
Jedzenie z odpadków to temat akcji WEGE TOGETHER #2, w której bierzemy udział. Razem z nami gotują także: Blendman.pl, Wege Smaki, Veganbanda.pl i Oatmeal and figs. Koniecznie zerknijcie na ich blogi i sprawdźcie, co oni przygotowali!
Pikantne chipsy z obierek i brokułowy dip
Przepis na talerz chipsów i miseczkę dipu
Składniki na chipsy:
- obierki z 3 ziemniaków
- obierki z 1 marchewki
- obierki z 1 jabłka
Składniki na dip:
- łodyga brokuła
- pozostałości po natce od pietruszki - łodygi
- skórka od limonki
- olej i woda
- pieprz i sól
Marynata:
- 4 łyżki oleju - pozostałość po suszonych pomidorach w oleju
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- pieprz i sól dla smaku
- Obierki to pozostałości po obieraniu warzyw, w tym przepisie - ziemniaka, marchewki i jabłka. Mając to na uwadze przed obraniem myjemy dokładnie warzywa.
- Do średniej wielkości miski wlewamy olej oraz pozostałe składniki marynaty. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
- Teraz w misce maczamy nasze obierki, a następnie kładziemy je na blasze i wkładamy do piekarnika. Całość pieczemy przez kilka(naście) minut - obierki z marchewki są cieńsze, więc szybciej się upieką. Musimy zatem co jakiś czas zaglądać i kontrolować sytuację. Kiedy nasze chipsy będą ładnie zarumienione, wyjmujemy je z piekarnika.
- W międzyczasie myjemy łodygę brokuła i łodygi pietruszki, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie, aż staną się miękkawe. Nie przegotujmy ich jednak, żeby brokuł nie stracił swojego ładnego zielonego koloru.
- Ugotowane warzywa blendujemy na jednolitą masę dodając do nich 1 łyżkę wody i 1 łyżkę oliwy. Na koniec ścieramy skórkę z limonki, która doda świeżego i kwaśnego posmaku.Całość doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
- Chipsy podajemy z dipem jako przekąskę na różnej maści imprezach lub w zaciszach własnego domu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz