W takich chwilach, kiedy ma się ochotę na sos czosnkowy, ale nie ma w domu śmietanki sojowej przychodzą do głowy różne pomysły. W końcu potrzeba matką wynalazków :P Ukręciliśmy więc ekspresowy sos z białej fasoli, który idealnie zastępuje gotowe śmietanki. Gotowy w 5 minut! Polecamy!
Majonez / sos czosnkowy z białej fasoli
Przepis na ok. 300 ml
Potrzebujemy:
- 1 puszka białej fasoli
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki wody (lub więcej jeśli wolimy rzadszą konsystencję)
- 2 czubate łyżeczki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
- 1-2 ząbki czosnku (zależy jak bardzo czosnkowy smak chcemy uzyskać)
- koperek do posypania na wierzch
Przygotowanie:
- Białą fasolę odcedzamy i wrzucamy do garnka/kielicha blendera. Dodajemy też olej i przyprawy oraz wodę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku wedle uznania. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać odrobinę oleju lub wody. Majonez jest gotowy!
- Jeżeli robimy sos czosnkowy dodajemy jeszcze przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i blendujemy, aż wszystko dokładnie się wymiesza. I voilà! Całość gotowa w 5 minut i od razu do jedzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz