widzet

niedziela, 24 kwietnia 2016

Wegańska pasta z białej fasoli z tahini


Wegańska pasta z białej fasoli z tahini

Pasta, która została wymyślona na szybko, z dostępnych w domu składników. Nie mieliśmy żadnego smarowidła na kanapki, więc ukręciliśmy ekspresowy pasztet z białej fasoli z dodatkiem suszonych pomidorów i tahini. Dzięki dodatkowi tego ostatniego pasta ma ciekawy aromat i pysznie smakuje - jest to zatem ważny składnik tej pasty. Do zrobienia w 5 minut :)

Pasta z białej fasoli z tahini

Przepis na ok 300 g


Potrzebujemy:

  • 1 puszka białej fasoli (lub 1 szklanka ugotowanej)
  • 1,5 łyżeczki tahini lub olej sezamowy
  • 4-5 suszonych pomidorów w oleju + odrobina oleju z pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz

Wegańska pasta z białej fasoli z tahini

Przygotowanie:

  1. Białą fasolą odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku. Wsypujemy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać pastę.
  2. Dodajemy pomidory, tahini/olej sezamowy i przyprawy. Wszystko razem blendujemy na dość jednolitą masę.
  3. Ekspresowa pasta została wykonana, więc zajadamy się nią ze smakiem :)

Smacznego!

Maugo&Paszko 


Wegańska pasta z białej fasoli z tahini

Wegańska pasta z białej fasoli z tahini

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz