Pasta, która została wymyślona na szybko, z dostępnych w domu składników. Nie mieliśmy żadnego smarowidła na kanapki, więc ukręciliśmy ekspresowy pasztet z białej fasoli z dodatkiem suszonych pomidorów i tahini. Dzięki dodatkowi tego ostatniego pasta ma ciekawy aromat i pysznie smakuje - jest to zatem ważny składnik tej pasty. Do zrobienia w 5 minut :)
Pasta z białej fasoli z tahini
Przepis na ok 300 g
Potrzebujemy:
- 1 puszka białej fasoli (lub 1 szklanka ugotowanej)
- 1,5 łyżeczki tahini lub olej sezamowy
- 4-5 suszonych pomidorów w oleju + odrobina oleju z pomidorów
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Białą fasolą odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku. Wsypujemy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać pastę.
- Dodajemy pomidory, tahini/olej sezamowy i przyprawy. Wszystko razem blendujemy na dość jednolitą masę.
- Ekspresowa pasta została wykonana, więc zajadamy się nią ze smakiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz